Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

V Krnově mají čtyři lidé prasečí chřipku! Začíná znovu epidemie?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
4. února 2015
16:37

V krajské nemocnici v Krnově na Bruntálsku jsou hospitalizováni už čtyři pacienti s prasečí chřipkou A(H1N1). Poslední nakaženou ženu, u níž byla mimo jiné potvrzená právě nákaza prasečí chřipkou, přijala nemocnice dnes. „Její stav je velmi vážný,“ řekla mluvčí nemocnice Eva Kijonková.

„Žena, ročník 1949, je aktuálně připojena k plicní ventilaci na anesteziologicko-resuscitačním oddělení a lékaři označují její zdravotní stav jako komplikovaný,“ uvedla mluvčí. 

K dnešnímu dni navíc krnovská nemocnice potvrdila další tři nemocné prasečí chřipkou. Jedná se o zhruba třiačtyřicetiletého muže a dvě starší ženy ve věku 79 a 82 let. „Zatímco u muže a devětasedmdesátileté ženy se situace zlepšuje, u nejstarší pacientky lékaři plicního oddělení pečlivě sledují vývoj nemoci,“ uvedla mluvčí. 

První případ nového typu chřipky přenosné na člověka se v Česku objevil před necelými šesti lety, 25. května 2009, kdy mexickou prasečí chřipkou, nazývanou též novou chřipkou či chřipkou A(H1N1) onemocněl pilot Českých aerolinií, který přiletěl z New Yorku. První českou obětí se pak 22. října 2009 stala v Karlovarské krajské nemocnici jedenatřicetiletá žena, u které chřipka zkomplikovala vážné onemocnění. 

V Moravskoslezském kraji už od počátku roku stoupá počet lidí s respiračními onemocněními. V minulém týdnu na 100 000 obyvatel připadalo 1 842 nemocných. V poslední statistice z minulého týdne hygienici hovořili o jednom závažném případu chřipky způsobeném virem chřipky A/H1N1. 

andromeda29 ( 4. února 2015 17:59 )

tgbg ( 4. února 2015 17:20 )

To už tam byl na návštěvě Zeman?????

Zobrazit celou diskusi