Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Sanitka pro XXL pacienty: Nejtlustší Češku (400 kg) neslo 18 chlapů!

Autor: shp - 
3. února 2015
13:59

I hyperobézní lidé potřebují zdravotní pomoc, ale klasické sanitky jsou pro ně příliš malé, a navíc je neuvezou. Pro takové případy na celém území Česka operuje XXL sanitka, která má již své zásluhy. Nejtěžším pacientem, kterého převážela, byla 400 kg vážící žena. Postarat se o ni muselo celkem 18 lidí!

Jak ale upozorňuje majitel společnosti Trans Hospital Plus Bořek Bulíček, sanitka zdaleka nepřeváží jen lidi, kteří se ke své extrémní obezitě vyjedli. „V Česku panuje povědomí, že hyberobézní lidé se ke své váze dopracovali jídlem. Není to vždy pravda. Často jde o případy vážně nemocných lidí, například s problémy se štítnou žlázou,“ upřesnil Bulíček.

Nezřídka kdy jde navíc o pacienty, kteří třeba neváží tolik, ale svou velikostí se do normální sanitky nevejdou,“ dodal s tím, že podle pojišťoven je za hyperobézního pacienta považován člověk, který váží více než 140 kilogramů.

Běžné sanitky mají nosítka od 200 do 250 kilogramů, někteří pacienti se však se svou velikostí na ně nevejdou, byť váží mnohem méně,“ upřesnil Bulíček. „Naše pojízdná postel dokáže unést až 600 kilogramů,“ prozradil šéf společnosti o výbavě XXL sanitky.

Nejtěžší pacientka vážila 400 kilo!

Rok 2013: Převoz 400 kilogramů vážící pacientky z Neratovic. Rok 2013: Převoz 400 kilogramů vážící pacientky z Neratovic. | ZZS Trans Hospital Plus

Nejtěžší pacientka, kterou jsme převáželi, vážila asi 400 kg,“ informoval Bořek o rekordním převozu XXL sanitky. S přepravou muselo pomáhat celkem 18 lidí. „Ženu jsme naložili na speciální plachtu, poté ji přenesli na nosítka. Jinak ji přepravit nešlo,“ pokračuje Bulíček.

Pacientka ale podle něj následně zemřela. „Myslím, že žena zemřela. Tuším, že na selhání plic,“ dodal Bulíček o smutném osudu ženy, kterou převáželi v XXL sanitce před dvěma lety.

Jen pro porovnání – V Guinessově knize rekordů je uveden jako nejtěžší muž světa Mexičan Manuel Uribe, který vážil 597 kg. Známá česká herečka Helena Růžičková ve svém nejkorpulentnějším období vážila 268 kilo.

Převoz hyberobézního pacienta podle Bolíčka hradí pojišťovna. Cena převozu záleží na době jeho trvání a na ujetých kilometrech. Sami pacienti převoz nikdy neplatí. „Pacientů, kteří váží mezi 200 a 250 kily, vozíme celkem dost,“ upřesnil.

Přeprava nemocných lidí přitom není nic jednoduchého a lehkého. „S přepravou pacientů na nosítka nám často pomáhá posádka další záchranky a také hasiči. Využíváme k tomu zmiňovanou plachtu,“ vysvětlil Bulíček.

XXL záchranka jezdí po celé České republice. Naposledy musela vyjíždět včera do Olešky. „Převáželi jsme asi 180 kg vážícího pacienta do nemocnice v Krči,“ uzavřel šéf společnosti. V tomto případě pacient dokonce popošel k sanitce kus sám.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

simpi ( 3. února 2015 18:35 )

Sto štyrycet kilo už je hypervobézní? A co takle eště ňáká vejška k tomu? Když někdo měří dva metry dvacet cent'áků a váží 140 kilo, tak to snad neni hypervobézní, ne?

decathlonova-matka ( 3. února 2015 17:55 )

 chudák, Halina nejdřív ten průser v televizi a teď tohle

univerzalnizena ( 3. února 2015 17:34 )

to musel bejt puch hyperobézní potřebujou do hladomorny nebo utratit

univerzalnizena ( 3. února 2015 17:33 )

naidka

univerzalnizena ( 3. února 2015 17:32 )

Zobrazit celou diskusi