Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kupkův obraz útočí na rekord: Odhadní cena je až 73 milionů

Kupkův obraz Vanoucí modře III útočí na rekord
Kupkův obraz Vanoucí modře III útočí na rekord  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
3. února 2015
09:05

Plátno malíře Františka Kupky, které se bude prodávat během středy v aukční síni Christie's, se může stát vůbec nejdráže prodaným dílem českého tvůrce v historii. Odhadní cena obrazu Bleus Mouvants III (Vanoucí modře III) byla stanovena na 1,5 až 2 miliony liber (asi 55 až 73 milionů korun).

Na trhu s uměním poměrně dlouho platilo, že díla české avantgardy a modernismu se nejlépe draží v domácích aukcích. Několik příkladů ze zahraničních aukcí z posledních let ale už dokládá opak. Dražba umění z rodinné sbírky manželů Hascoeových, která se v Londýně konala v červnu 2011, ukázala značný zájem o český umělecký trh a přinesla výsledek, jenž byl oproti očekávanému odhadu dvojnásobný.

Na této aukci se třeba vydražil obraz Františka Kupky Pohyb, který se prodal za 35,5 milionu korun (se všemi poplatky se suma šplhá ke 44 milionům korun). V roce 2013 se v londýnské Sothebys's jiný Kupkův obraz Étude sur Fond Rouge prodal i s poplatky za 60,7 milionu korun. Tato dvě plátna jsou nejdražšími díly českého umění prodanými v zahraniční aukci, domácí aukční rekord drží od roku 2012 Kupkův obraz Tvar modré vydražený za 57,42 milionu korun včetně poplatků.

Velké očekávání vyvolala i loňská londýnská dražba českého umění ze sbírky amerických manželů Cullenových, během níž se prodával i obraz Poselství lesa od Toyen. Plátno s odhadní cenou až jeden milion liber (asi 35 milionů korun) ale nakonec nového majitele nenašlo.

Pokud nyní v Londýně zájemci za Kupkův obraz nabídnou alespoň sumu na spodní hranici odhadu, tedy 1,5 milionu liber, bude se pořadí nejdražších českých obrazů přepisovat. Při započítání aukční přirážky by totiž konečná cena činila téměř 1,8 milionu liber (asi 65,6 milionu korun). Dosavadní nejdražší český obraz, rovněž od Františka Kupky, se v roce 2013 prodal za 60,7 milionu korun.

Christie's popisuje Vanoucí modře III jako jedno z vrcholných děl moderní abstrakce. Jde o poslední z cyklu původních čtyř obrazů, který byl dosud v soukromých rukách - jedno ze čtveřice pláten malíř zničil a zbylá dvě jsou ve sbírkách pařížského Centre Georges Pompidou a pražské Národní galerie.

„Tato malba, která je vyvrcholením zmiňovaného cyklu, zachycuje v harmonii tvarů a barev Kupkovy umělecké ambice a poukazuje na metodu, skrze kterou umělec nahlížel na přírodu a hledal v ní abstraktní tvary, kterými následně znázorňoval svůj zájem o duchovní a mystickou stránku světa,“ napsala aukční síň v tiskové zprávě.

Kupka se při večerní aukci v Londýně ocitne ve velmi dobré společnosti: magnety dražby jsou totiž díla významných osobností moderního umění včetně známých impresionistů a expresionistů. Největší souboj se očekává o krajinomalbu Paula Cézanna, jejíž odhadní cena byla stanovena na osm až 12 milionů liber (asi 300 až 450 milionů korun). K mání ovšem budou i plátna Pabla Picassa, Alfreda Sisleyho, Paula Signaka či Paula Klee.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi