Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Opakované volby kvůli kupčení s hlasy! V Bílině vyhráli komunisté

Autor: ČTK - 
1. února 2015
09:00

Opakované komunální volby kvůli kupčení s hlasy voličů zažilo město Chomutov a obec Bílina na Teplicku. Zatímco v Chomutově vyhrálo hnutí PRO Chomutov, v Bílině si dvakrát zvolili komunisty.

Komunální volby v Bílině na Teplicku vyhrála KSČM. V opakovaném hlasování získala 25,63 procent hlasů, o čtyři procenta víc než při říjnovém hlasování. Ve třicetičlenném zastupitelstvu bude mít devět mandátů. Druhé skončilo sdružení Nezávislí v Bílině - HNHRM se 17,99 % hlasů, třetí ANO volilo 16,82 procent lidí. K urnám přišlo 32,96 % oprávněných voličů. Opakované hlasování nařídil kvůli kupčení s hlasy soud.

Komunisté, jejichž kandidátku vedl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, si oproti říjnovému hlasování o jeden mandát polepšili. Nejvíce si pohoršili BSD současného místostarosty Zdeňka Rendla, kteří přišli o tři mandáty. Právě BSD byli nejčastěji zmiňováni v souvislosti s údajným kupčením.

Především sociálně slabí voliči dostávali podle protikorupčních organizací před řádným hlasováním v říjnu předem vyplněné volební lístky, na kterých byli zaškrtnutí BSD. Iniciativa Naši politici využila na zdokumentování manipulace voleb v Bílině místní lidi. "Využili jsme figuranty, kteří si nechali vyplatit peníze za hlasy od jednoho obchodníka. Lístky potom samozřejmě do uren nevhodili," řekl ČTK už dříve Michal Voda z iniciativy.

Policie stíhá za maření přípravy a průběhu voleb dva muže, hrozí jim až tři roky vězení.

V Chomutově v nových komunálních volbách vyhrálo hnutí PRO Chomutov, které získalo 26,97 procent hlasů. Oproti podzimnímu hlasování, kdy vyhrálo jen těsně, si polepšilo o téměř sedm procent. Druhá skončila ČSSD se 17,85 procenty. V zastupitelstvu zasednou i třetí komunisté, které volilo 15,18 % lidí, dále hnutí Nový Sever s 13,66 procenta a hnutí ANO, které získalo 12,26 procenta hlasů. K urnám přišlo 22,24 procenta oprávněných voličů.

Původní hlasování zrušil krajský soud poté, co prozkoumal 79 zcela shodně vyplněných hlasovacích lístků ve prospěch některých kandidátů ČSSD odevzdaných v 11 ze 40 volebních okrsků. Podle rozhodnutí soudu byly volební výsledky ovlivněny tak, že hlasování prohlásil za neplatné.

V souvislosti s kupčením s hlasy navrhla policie obžalovat pětačtyřicetiletého místního muže za maření přípravy a průběhu voleb. Podle kriminalistů muž oslovil několik lidí a pod příslibem finanční odměny jim dal obálku s předem vyplněnými hlasovacími lístky a 200 korun. Hrozí mu až tři roky vězení.

1tigrusenka ( 1. února 2015 12:56 )

odstěhuj se na Kubu, Fidel tě přivítá

sores ( 1. února 2015 12:44 )

pepen: Ano je to otázka času a já jim to přeji i když mi vadili v mnoha věcech jenže teď je to 1000 x horší a 1000 x víc mi vadí ti současný zlodějský politici s mega platy a rezidencema co rozprodaly Česko.

vvogh.t ( 1. února 2015 12:41 )

vyhrajou velký h.ovno, dřív aspoň ten Grebenda ve sněmovně řval a usazoval modrý ptáky, teď tam všichni smířlivě drží hubu a čekaj kolik dostanou přidáno a jaký budou třináctý platy, takhle se politika nedělá, až chcípnou geronti, nikdo ty blbce co se ani nedokázali přejmenovat, volit nebude

sores ( 1. února 2015 10:39 )

 nedivím se že tam komunisté vyhrávají! Na severu Čech je situace vůbec nejhorší z celého Česka. Práce vůbec žádná a je tam nejvíce c.igošů. Takže tam jsou obyvatelé děsivě dožraný na současný systém jaký u nás panuje.

ivoadler ( 1. února 2015 10:31 )

Tak jakápak antikomunistická koalice vznikne v těch městech, zejména v Bílině?

Zobrazit celou diskusi