Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

USA obvinily tři ruské občany verbující Newyorčany pro špionáž

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: http://en.wikipedia.org/wiki/File:0328Jersey_City_Statue_of_Liberty.JPG )
Autor: ČTK - 
26. ledna 2015
22:24

Americká justice dnes obvinila tři osoby napojené na údajnou ruskou špionážní skupinu, která se pokoušela získávat obyvatele New Yorku pro spolupráci jako informační zdroje.

Podle obvinění, které bylo podáno u federálního soudu na Manhattanu, měli obvinění na základě zadání ruského agenta získávat informace například o potenciálních amerických sankcích vůči ruským bankám a o snaze USA získávat alternativní zdroje energie, informovala agentura AP.

Jeden z obviněných, Jevgenij , byl podle žalobců zaměstnancem manhattanské pobočky jedné ruské banky. Další dva obvinění, Igor Sporyšev a Viktor Podobnyj, prý zastávali méně významné diplomatické posty.

Burjakov byl zatčen dnes v Bronxu, další dva podezřelí jsou na svobodě. Trojice se údajně "pravidelně setkávala a komunikovala, přičemž používala tajné metody a kódované vzkazy".

Bharara připomněl případ z roku 2010, kdy Spojené státy vypověděly ruské špiony, kteří se chystali infiltrovat do horních pater amerického byznysu a politiky. Nová obvinění podle něj ukazují, že "více než dvě desetiletí po domnělém konci studené války se ruští vyzvědači stále pokoušejí operovat v našem středu".

katkom ( 27. ledna 2015 08:15 )

Rusáci stojí za všemi válkami a jsou neštěstím celého světa!!!!!

.abcd.abcd. ( 26. ledna 2015 23:57 )

Američani jsou čistí jako bílá lilie.

steelheart ( 26. ledna 2015 23:36 )

jasně, američani nikoho neverbujou

Zobrazit celou diskusi