Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pražáci budou opět jezdit na papírové lítačky. Současně zůstávají i karty Opencard

Praha bude mít zase papírové kupony na MHD: Je Opencard odepsaná?
Praha bude mít zase papírové kupony na MHD: Je Opencard odepsaná?  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
23. ledna 2015
13:59

Praha chce od března opět začít vydávat papírové kupony na MHD. Souběžně s nimi mají zůstat i karty Opencard. Rada nechá vypracovat analýzu, co s projektem Opencard dál. Praha má kvůli údajně nevýhodným smlouvám z minulosti s Opencard dlouhodobé problémy. 

Primátorka Adriana Krnáčová podle podkladů o přechodu na papírové kupony na začátku týdne informovala dopravní podnik a organizátora dopravy, organizaci Ropid. Mají připravit technologickou podporu a informační kampaň.

Z materiálu pro radu vyplývá, že pokud bude možné vytisknout kupony dřív, zavede je město ještě před začátkem března. Planost ročních kuponů na MHD nebude nově možné přerušit, papírové kupony to totiž neumožňují, Praha proto tuto možnost zruší i u Opencard. Bude to platit jen pro nově koupené kupony.

V pondělí primátorka v rozhovoru řekla, že o osudu Opencard bude jasno do konce měsíce. Víc k tomu vytrvale odmítá sdělit, stejně jako zastupitelský klub České pirátské strany, který s koalicí situaci kolem karty řeší. Zástupci firmy eMoneyServices, která vlastní práva k Opencard, tvrdí, že Praha zatím neřekla ani to, zda chce v projektu pokračovat, či nikoli. Za bezchybný chod Opencard ručí jen do konce měsíce.

Situaci kolem projektu Opencard, který Prahu vyšel na minimálně 1,35 miliardy korun, bez výsledku řešilo již několik politických reprezentací. Sama primátorka v prosinci loňského roku tvrdila, že „řešení“ situace představí do Vánoc. Koalice ale dosud žádné nepředstavila.

Kartu Opencard, která slouží především jako tramvajenka, si dosud vyzvedlo asi 1,2 milionu cestujících. Deset minulých radních za TOP 09 a ODS kvůli projektu čelí obvinění. Spor Prahy a EMS řeší soud.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi