Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Černošký policista zastřelil černocha: V Americe vypukly další protesty

Černošký policista zastřelil černocha.
 (Autor: Bridgeton Police Department)
Autor: ČTK - 
22. ledna 2015
14:21

Další případ smrti černocha kulkou z policejní zbraně vyvolal protesty ve Spojených státech. Na internetu se objevilo video z akce v New Jersey. Policisté zastavili vůz za to, že řidič ignoroval stopku. Jeho spolujezdce Jerameho Reida nechali vystoupit, zřejmě mu zabavili zbraň. V nepřehledné situaci ho zastřelili. Většinu kulek vypálil černošský policista.

Nedlouho po opadnutí vlny protestů, jejichž účastníci požadovali potrestání dvojice policistů odpovědných za násilnou smrt černochů podezřelých z trestných činů v New Yorku a Fergusonu, vyvolal veřejnou reakci případ, který se odehrál předposlední den loňského roku v pětadvacetitisícovém Bridgetonu jižně od Filadelfie. Černošský policista během kontroly vozu svému bělošskému kolegovi oznámí, že muž na sedadle spolujezdce má zbraň. "Jestli pro něco sáhneš, budeš... mrtvej," křičí na Reida strážce zákona.

Těsně před tím, než spolujezdec na výzvu vystoupí z auta, sáhne policista do auta a vytáhne předmět, který na videu vypadá jako zbraň. Sotva pak Reid stane oběma nohama na zemi, ozve se několik výstřelů, z nichž většinu vypálí černošský policista.

Video Černošký policista zastřelil černocha. - Bridgeton Police Department
Video se připravuje ...

Případ již vyvolal v Bridgetonu protesty a místní aktivisté požadují, aby bylo jeho vyšetřování od okresního prokurátora převedeno pod generální prokuraturu státu New Jersey. Podle zpravodaje stanice BBC je pravděpodobné, že zveřejnění videa rozdmýchá další nepokoje.

Oba policisté byli dočasně postaveni mimo službu, vedení policie se však k incidentu podle dostupných informací nevyjádřilo.

Spojenými státy hýbaly v posledních měsících loňského roku případy údajně rasově motivovaných smrtí dvojice černochů, kvůli nimž vyšly do ulic amerických měst desetitisíce lidí. Bělošští policisté z Fergusonu ve státě Missouri, kde byl zastřelen neozbrojený Michael Brown, ani z New Yorku, kde zemřel po použití údajně nepovoleného chvatu rovněž neozbrojený Eric Garner, nebyli obviněni. Praktiky dotčených policejních sborů však začalo vyšetřovat federální ministerstvo spravedlnosti a prezident Barack Obama vyčlenil nemalé finanční částky na opatření, která mají posílit důvěru menšin v policii.

tgbg ( 22. ledna 2015 16:38 )

Jedna z dalších ruských provokací a zastírací manévr, který má odpoutat pozornost světa od fašistických ruských zločinů na Ukrajině.

salto ( 22. ledna 2015 16:05 )

radši bych četl titulek - Ci.ánský policista zastřelil ci.ána

Zobrazit celou diskusi