Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pákistánci se bouří! Tisíce jich protestovaly proti karikaturám v Charlie Hebdo

Týden po atentátu na redakci Charlie Hebdo opět satirický časopis vyšel. Na obálce měl plačícího Mohameda. A na vydání se stály fronty.
Týden po atentátu na redakci Charlie Hebdo opět satirický časopis vyšel. Na obálce měl plačícího Mohameda. A na vydání se stály fronty.  (Autor: EPA)
Autor: ČTK - 
18. ledna 2015
17:12

Tisíce Pákistánců v několika velkých městech dnes opět vyrazily do ulic protestovat proti francouzskému satirickému magazínu Charlie Hebdo, který na obálce svého nejnovějšího vydání otiskl karikaturu proroka Mohameda. Demonstranti provolávali hesla sympatií k radikálnímu islámu, vůdce jedné ze zakázaných skupin vyzval k bojkotu francouzských výrobků. Protesty navázaly na páteční demonstraci v Karáčí, během níž bylo zraněno několik lidí. Dnešní akce se podle dostupných informací obešly bez zranění.

Nejsilnější účast byla podle agentury AFP v Láhauru na východě země, kde se sešlo na 6000 lidí. V nejlidnatějším pákistánském městě Karáčí vyrazily do ulic asi 2000 protestujících, další protesty se konaly v Péšávaru, Kvétě či Multánu.

Zakladatel zakázané organizace Laškare tajjaba Háfiz Saíd vyzval v Láhauru obchodníky, aby kvůli karikaturám otištěným v časopisu přestali v zemi prodávat francouzské zboží. "Vytvoříme hnutí proti urážlivým karikaturám našeho milovaného proroka," řekl davu Saíd podle agentury Reuters. Zároveň vyzval pákistánské politiky, aby se pokusili prosadit zákon proti rouhačství, který by uznávalo celé mezinárodní společenství.

Muslimové považují zpodobňování proroka Mohameda za urážku své víry a radikální islamisté již kvůli tomu v minulosti po světě podnikli řadu útoků. V Pákistánu se rouhačství trestá smrtí. Francie se dosud vzpamatovává z atentátů z minulého týdne, při nichž zahynulo 20 lidí včetně trojice útočníků.

"My nejsme Charlie, jsme Kouachi," ozývalo se dnes ze shromážděného davu v Multánu s odkazem na populární slogan, jímž lidé po celém světě vyjadřují sympatie s časopisem, zatímco místní se ztotožnili s teroristy Chérifem a Saidem Kouachiovými, kteří při útoku na redakci zastřelili 12 lidí.

Během pátečních protestů v Karáčí se lidé pokusili zaútočit na francouzský konzulát. Při násilnostech bylo zraněno několik lidí včetně fotografa francouzské agentury AFP.

tgbb. ( 19. ledna 2015 14:25 )

Další argument k zavření hranic s těmito pronárody.

mandat ( 18. ledna 2015 19:44 )

U nas vcera par Kurdu,ktery jsou komunisti,tak vcera byli pro zmenu muslimove a snazili se take neco,jako protestovat,ale za par minut je rozpiustili.

mandat ( 18. ledna 2015 19:43 )

Presne tak.

mandat ( 18. ledna 2015 19:42 )

Vzdyt to jhsou neandrtalci. Vetsina neumi ani cist,hlavne, ze se bouri.

kung-fu-jane ( 18. ledna 2015 18:08 )

Záleží na tom, z jakého pohledu se na to díváš. Z pohledu středověkého negramotného člověka a nebo současného a moderního gentlemana....

Zobrazit celou diskusi