Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odborníci na chatu Blesk.cz: Mám nárok na porodné, když žiji u rodičů?

Autor: růž, lmk - 
17. ledna 2015
05:01

Dostanu porodné i na třetí dítě? Jak je to s dvojčaty? A mám na něco nárok, když žiju v zahraničí? Na záplavu těchto a podobných dotazů odpovídala Jitka Škvorová a Romana Šimůnková z oddělení dávek státní sociální podpory a hmotné nouze.

Snacha čeká druhé dítě v březnu 2015. Budou to ovšem dvojčata tedy druhé a třetí dítě. Příjem do 2,7 soc. minima by jim měl vyjít. Jaké bude tedy porodné na dvojčata ? (Jana66)

Pokud již dcera jedno dítě má, narozená dvojčata budou posuzována jako druhé a třetí dítě. Při splnění podmínek jí bude poskytnuta dávka ve výši 10 000 Kč jako na druhé dítě.

Kdy můžu změnit měsíční částku rodičovského příspěvku, který mám na 3 roky? (Michaela)

Volbu výše rodičovského příspěvku lze měnit nejdříve po uplynutí tří kalendářních měsíců po sobě jdoucích, po které byl rodičovský příspěvek vyplácen. V případě volby na tři roky ke změně výše dávky nedochází, pokud nepožádáte o změnu.

Mám na něco nárok, když jsem na úřadu práce byla naposledy v roce 2012? Od té doby jsem v domácnosti, jelikož se snažíme o miminko a platím si jen zdravotní pojištění. (Jana)

Při splnění zákonem daných podmínek můžete požádat o porodné, rodičovský příspěvek, přídavek na dítě a případně o příspěvek na bydlení.

Každou chvíli se mi narodí třetí dítě. Jak je to s porodným? (Dana)

Porodné se poskytuje na první nebo druhé živě narozené dítě. Při narození třetího dítěte již nárok na dávku nevzniká.

Ukončila jsem studium na střední škole a jsem těhotná. Za 8 týdnů mám rodit. Nikde jsem nepracovala, jelikož s bříškem to ani nešlo. Mám nárok na porodné a nějaký příspěvek?(Veronika)

Od narození dítěte vám při splnění zákonem daných podmínek vznikne nárok na porodné, kde bude posuzován i příjem otce dítěte, rodičovský příspěvek a přídavek na dítě.

Žiji v USA, ale trvalý pobyt mám v ČR. V červnu se mi narodí miminko. Mám nárok na porodné a rodičovský příspěvek? (Jana 30)

Vzhledem k tomu, že nesplňujete podmínku bydliště v ČR, nárok na dávky státní sociální podpory vám nevznikne.

Mám nárok na porodné druhého dítěte, když žiji u rodičů? (andrea)

Při posuzování nároku na dávku bude v okruhu společně posuzovaných osob kromě vás a nově narozeného dítěte i otec dítěte a první narozené dítě. Při splnění zákonem daných podmínek nárok na dávku vznikne, i když bydlíte u rodičů.

Zahrnuje se do výpočtu porodného i neschopenka a mateřská (od 3. měsíce jsem na neschopence a pak na mateřské)? (Petra)

Do rozhodného příjmu pro stanovení nároku na porodné se nemocenské dávky zahrnují, rodičovský příspěvek a přídavek na dítě ne.

Do jaké doby od narození dítěte je možné zažádat o porodné? A jaké je životní minimum pro manžele a jedno dítě? (Máša)

O porodné můžete požádat až rok zpětně ode dne narození dítěte. Životní minimum pro první osobu v pořadí je 3140 Kč, pro druhou osobu 2830 Kč a pro dítě do 6 let 1740 Kč.

Mateřská se vypočítává z platu

Na co mám nárok, když se mi narodí miminko? A má na mateřskou nárok každá maminka? O peněžité pomoci v mateřství se čtenáři chatovaly Šárka Chotěborská a Květoslava Cimlerová z odboru sociálního pojištění.

V dubnu čekáme s přítelkyní miminko. Jak vysoká bude její mateřská, když studuje, a nemá tedy nic odpracováno? (Jarmil)

Pokud vaše přítelkyně nikdy nepracovala, nebyla a není nemocensky pojištěna, nevznikne jí nárok na peněžitou pomoc v mateřství (hovorově mateřská). Studenti nejsou z titulu studia nemocensky pojištěni. Dnem porodu jí však vznikne nárok na rodičovský příspěvek.

Termín porodu mám v červnu 2015 a od ledna 2015 jsem na nemocenské. Bude se mi mateřská dovolená počítat z platu, nebo z nemocenské? (Simona)

Mateřská se vám bude počítat z platu. Základem pro výpočet je denní vyměřovací základ, tj. zjednodušeně průměrný denní příjem za rozhodné období, zpravidla 12 kalendářních měsíců před nástupem na peněžitou pomoc v mateřství. Dny nemoci se při výpočtu vylučují. Denní vyměřovací základ se dále redukuje a denní výše dávky se stanoví procentní sazbou z tohoto redukovaného základu.

V červnu bych měla udělat státnice a v červenci porodit. Manžel je zaměstnaný. Mohu si vzít rodičovskou dovolenou jen na 2 roky? A mám nárok i na mateřskou? (Miriam T.)

Podle údajů, které uvádíte, vám nárok na peněžitou pomoc v mateřství zřejmě nevznikne. Protože jste neuvedla, zda při studiu pracujete, doporučujeme se s dotazem k nároku na mateřskou obrátit na nejbližší okresní správu sociálního zabezpečení. Pokud váš manžel splní stanovené podmínky pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství ke dni narození dítěte, je možné zvolit délku pobírání rodičovského příspěvku na základě potvrzení, které mu vydá okresní správa sociálního zabezpečení podle podkladů jeho zaměstnavatele. 

Od listopadu 2012 do února 2013 jsem byla evidovaná na ÚP. Od té doby jsem opět zaměstnaná, termín porodu mám v červnu 2015. Budu mít nárok na mateřskou? Celkově už jsem odpracovala 22 let. (Marie Anna)

Pokud jste zaměstnaná od února 2013, tak základní podmínku pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM), tj. 270 kal. dnů účasti na nemocenském pojištění v posledních 2 letech před nástupem na mateřskou, splníte. Pokud bude vaše nemocenské pojištění (zaměstnání) stále trvat, nárok na PPM vám vznikne. Celkově odpracovaná doba nemá pro nárok na dávku žádný vliv.

pouták pouták | Blesk

kozrz ( 17. ledna 2015 16:19 )

tvůj cikánský klon

kozrz ( 17. ledna 2015 16:19 )

Nemáš nárok na porodné , pokud otcem dítěte není tvůj otec jako je tomu u cigošů.

momoko ( 17. ledna 2015 11:03 )

jistě si od narození platíš všechno sám v plné výši, školy, školky ap.

.vog.ht ( 17. ledna 2015 10:43 )

Přesně zrušit důchody, když nejsou staříci schopni se uživit, tak odstřelit proč bych já měl na ně přispívat? Kdo se neumí uživit a dneska je to brnkačka, práce je všude plno a pěkně placené, tak ať nežere slušný lidi si práci seženou například na ministerstvu

.vog.ht ( 17. ledna 2015 10:40 )

Tohle jsem já nepsal, takové slovo bych nikdy nepoužil, jsem slušný člověk, znalý české gramatiky

Zobrazit celou diskusi