Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Slzy, smutek i hněv za popravené Židy: V Izraeli pohřbili oběti útoku na košer lahůdkářství

Autor: shp, ČTK - 
13. ledna 2015
12:04

Nepřekonatelný smutek, tekoucí slzy i nářek pozůstalých. Tak to vypadalo v Jeruzalémě, kde pohřbili oběti útoku v košer lahůdkářství, který má na svědomí terorista Amedy Coulibaly. Pohřeb se konal v Izraeli na výslovné přání příbuzných.

V Jeruzalémě se dnes konal pohřeb čtyř Židů zabitých minulý týden při teroristickém útoku v pařížském obchodě. Smutečního obřadu se zúčastnily stovky lidí včetně izraelského prezidenta Reuvena Rivlina či premiéra Benjamina Netanjahua. Informoval o tom izraelský deník The Jerusalem Post. Evropa musí židovské obyvatele chránit, uvedl během ceremonie Rivlin.

Těla obětí spolu s jejich rodinami dopravilo nad ránem do Izraele letadlo společnosti El Al. Pohřeb se konal v Izraeli na žádost příbuzných. Francouzskou vládu na smutečním obřadu zastupovala ministryně pro životní prostředí Ségolene Royalová.

Čtyři muže, dvacetiletého Yohana Cohena, jednadvacetiletého Yohava Hattaba, čtyřicetiletého Philippa Brahama a čtyřiašedesátiletého Françoise-Michela Saady, v pátek v židovském obchodě v Paříži zastřelil terorista Amedy Coulibaly, který má na svědomí také život jedné francouzské policistky.

"Drahé rodiny, Yoave, Yohane, Philippe, Françoisi-Micheli, takto jsme vás nechtěli uvítat v Izraeli. Chtěli jsme vás živé," prohlásil při obřadu izraelský prezident. "V takovýchto chvílích tu stojím před vámi, zdrcený, otřesený, v bolesti a se mnou stojí celý národ," citoval z Rivlinova prohlášení list Times of Israel.

Nyní je čas na slzy, bude čas na otázky, ale čas na odpověď přijde,“ řekl Daily Mailu Eric Atale, bratranec zavražděného Saady. „Je to pro nás velmi těžké,“ dodal truchlící Žid.

Útok v židovském obchodě prezident označil za "čisté, zákeřné zlo, které vyvolává ty nejhorší vzpomínky". "Je na evropských vůdcích, aby jednali a zavázali se k jasným opatřením, která zajistí bezpečnost židů v Evropě, v Toulouse, v Paříži, v Bruselu či v Burgasu," prohlásil Reuven Rivlin.

"Nemůžeme dopustit, aby se židé v roce 2015, 70 let po skončení druhé světové války báli vyjít do ulic Evropy s jarmulkou," dodal. Po Rivlinovi vystoupil izraelský premiér, který prohlásil, že oběti "byly zavražděny jen kvůli tomu, že jsou židé". Své řeči využil Benjamin Netanjahu k tomu, aby opětovně vyzval světové vůdce k důraznějšímu postoji vůči radikálnímu islámu. "Nejsou to jen nepřátelé židů, ale celého lidstva," uvedl premiér.

"Je načase, aby se celý civilizovaný svět sjednotil a tyto nepřátele vykořenil," dodal. Francouzská ministryně Ségolene Royalová vyjádřila během své řeči opět soustrast rodinám obětí. "Francie dnes trpí stejně jako vy. Antisemitismus nemá ve Francii místo. To vzkázaly i miliony Francouzů, kteří v neděli vyšli do ulic," uvedla.

V neděli se v Paříži konal půldruhamilionový pochod na protest proti násilí a terorismu, ke kterému se připojili i státníci z mnoha zemí včetně Netanjahua či německé kancléřky Angely Merkelové. "Je naší povinnost chránit židovskou komunitu v naší zemi," dodala na pohřbu Royalová.

Jménem prezidenta Hollandea udělila všem čtyřem zesnulým Řád čestné legie. Kromě Coulibalyho v Paříži minulý týden zabíjeli další dva islámští radikálové. Bratři Kouachiové zastřelili 12 lidí při útoku na redakci týdeníku Charlie Hebdo. Události otřásly nejen Francií, ale celým světe

ivuska1 ( 13. ledna 2015 17:54 )

gabreta

ivuska1 ( 13. ledna 2015 17:53 )

ivuska1 ( 13. ledna 2015 17:53 )

datelobecny:

ivuska1 ( 13. ledna 2015 17:51 )

datelobecny:

karmavana ( 13. ledna 2015 15:58 )

Učebnicová demagogie.

Zobrazit celou diskusi