Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Redakce po masakru: První foto z místa, kde zemřeli novináři!

Autor: ljš, šim - 
8. ledna 2015
15:50

Krvavé šmouhy, rozházené papíry, převrácený nábytek! Francouzská média zveřejnila první fotografie z redakce časopisu Charlie Hebdo, v níž byli popravení její novináři. O život přišli téměř všichni, měli totiž poradu.

Jako každou středu seděli rozesazení kolem oválného stolu, který zabíral skoro celý prostor zasedačky. Velká porada byla neměnným rituálem praktikovaným od založení Charlie Hebdo.

Na levé straně seděl jako vždy šéfredaktor Charb, kolem něj kreslíři Cabu, Wolinski, Tignous, Honoré a Riss, editoři Laurent Léger, Fabrice Nicolino a Philippe Lançon, ekonom Bernard Maris a komentátorky Sigolene Vinson a Elsa Cayat. Na stěnách byly nalepené nejúspěšnější titulní strany časopisu, včetné té, kvůli níž jim v roce 2011 vypálili redakci.

Po poradě měli všichni společně vyrazit jako vždycky na oběd, na ten už se ale nedostali. Když se jejich debata nad novým číslem chýlila ke konci, vtrhli do redakce dva ozbrojení fanatici.

Podle deníku Le Monde pak začali vyvolávat jména jednotlivých novinářů. "Charb?" zařvali prý jako první na šéfredaktora a pak začali vyvolávat další. "Alláhu Akbar, budete platit, protože jste urazili Proroka!" křičeli. Pak všechny popravili.

Zbraň přiložili také k hlavě komentátorky Sigolene Vinson, tu ale ušetřili. "Tebe necháme žít, protože nemáme zabíjet ženy, ale čti Korán," řekli jí. Novinářku Elsu Cayat ale popravili. Pak se dali na útěk.

Sloupkař týdeníku Charlie Hebdo Patrick Pelloux přežil běsnění teroristů jen díky tomu, že v té době nebyl v redakci. Dověděl se o něm od grafika Jean-Luca, který v redakci byl a volal mu, že se tam střílí. „Myslel jsem si, že je to vtip, ale nebyl. Řekl mi, že tam střílí z kalašnikovů,“ vypověděl s chvějícím se hlasem a se slzami v očích v televizi Patric Pelloux.

„Byl jsem tam za tři minuty. Když jsem přijel do redakce, bylo to šílené. Se mnou přijeli hasiči. Hned jsme se začali starat o zraněné. V tu chvíli oni ještě stříleli lidi na ulici,“ popisuje šílené chvíle Pelloux. „Nemohl jsem je zachránit,“ pláče Pelloux. „Nebylo možné nic dělat. Byli popraveni střelou do hlavy,“ uzavřel emotivní svědectví.

Právník redakce dnes oznámil, že časopis příští týden vyjde podle plánu, ovšem v mnohonásobně větším nákladu. Zatímco dosud šlo do prodeje zhruba 45000 kusů, nyní jich vyjde milion.

japos22 ( 14. ledna 2015 21:29 )

Pleskáči jsou masakr

libor123 ( 13. ledna 2015 08:17 )

Milej Blesku jelikož jsme dnes v době kdy i děti umí zacházet s internetem, tak by jste si podobné fotky mohli nechat někde v redakci v pc a nevystavovat je na net. Tady s těchto fotek je i mě na blití a natož potom děckám.

frantaklika ( 9. ledna 2015 09:20 )

jak je ten západní svět zvláštní, když amíci vystříleli bin ladinovic familii prezentovalo se to jako velká taškařice. Když čmoudi postřílí provokatéry, kteří bezostyšně urážejí i přes veškeré dřívější varování muslimskou modlu -je to najednou krvavý masakr. Jaká nespravedlnost

daisies ( 8. ledna 2015 17:52 )

Pochop, jsou taky redakce.

Zobrazit celou diskusi