Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Úspěch českých archeologů v Egyptě: Unikátní hrobku odkrývalo 80 lidí!

Autor: Tomáš Koníček, zrk - 
7. ledna 2015
23:30

Český archeolog Miroslav Bárta kvůli fantastickému objevu jako šéf expedice už dva dny v kuse dělá rozhovory. Sláva patří ale i Jaromíru Krejčímu (42). Právě on byl jako jeho zástupce v hrobce první.

Bárta, profesor Karlovy univerzity, je šéfem expedice, která už řadu let kutá v egyptském písku okolo Abúsíru a hledá historii. Teď o sobě jeho parta dala vědět. V neděli svět obletěla zpráva, že našla hrobku ženy faraona Raneferefa – Chentkaus III., o které dosud nikdo nevěděl.

„Volali z New York Times, CNN, BBC, Telegrafu, mám za sebou i online vystoupení v rozhlase v Austrálii a pak se kromě všech českých médií zajímala německá, francouzská a samozřejmě egyptská,“ potvrzuje Bárta fakt, že nález pobláznil doslova celý svět.

Jako egyptolog pracuje už 25 let a tenhle nález řadí k významným. „Pracoval na tom celý tým. Já jsem sice vedoucí, ale přímo na místě za vše zodpovídal kolega Jaromír Krejčí,“ řekl Bárta. Právě Krejčí byl v hrobce mezi prvními. „Když jsme objevili jméno královny Chentkaus III., byl to skvělý pocit. Je to můj největší objev ve vědecké kariéře,“ řekl Blesku Krejčí.

Na místě pracoval sedm týdnů a organizoval asi 80 lidí. „Je to týmová práce. Dělali jsme všichni v těžkém terénu. V jednu chvíli byla teplota i 40 stupňů. Ale to, co se nám nakonec povedlo, je významná záležitost,“ řekl Krejčí.

Český tým našel v Egyptě hrobku Chentkaus III., královské manželky a matky krále. Nik do doteď neznal její jméno a právě v hrobce bylo napsáno i s tituly. Jedná se o 5. dynastii. „Rozšířili jsme seznam členů královské dynastie. Unikátní objev tak zvyšuje naše znalosti,“ vysvětluje Bárta.

Zobrazit celou diskusi