Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mladý milionář, kterého ocenil Forbes: Na počátku byly dluhy a bankrot

Český šéf a spoluzakladatel Socialbakers Jan Řežáb
Český šéf a spoluzakladatel Socialbakers Jan Řežáb  (Autor: Facebook)
Autor: ljš - 
6. ledna 2015
18:56

Má snad všechno, co si mladý muž může přát. Manželku, dvě děti a na kontě miliony. Cesta, jíž se podnikatel Jan Řežáb (27), kterého nyní ve svém žebříčku ocenil časopis Forbes, proklestil k úspěchu a penězům, nebyla vždy jednoduchá.

Zatímco jiní si po ukončení základní školy začali užívat toho pravého teenagerského života, Řežáb se vrhnul na podnikání. Protože mu bylo teprve patnáct, využíval k tomu živnostenský list svého otce, který ho zjevně podporoval.

V 17 letech už založil první velkou firmu s názvem Redboss, která se zaměřovala na vývoj mobilního obsahu a mobilních her, což se jí velmi dařilo. Řežáb se tak stal mladým milionářem s obratem až 16 milionů korun. Kvůli pracovnímu úspěchu ale nestíhal studium gymnázia a dodnes nemá maturitu.

Pak ale přišel pád. Jeho projekt doplatil na to, že úzce spolupracoval s mobilním operátorem Oskar. Vše fungovalo do chvíle, než jej převzal Vodafone a nastavil nové podmínky. Přišel hluboký propad příjmů a Řežáb nakonec skončil v dluzích a zkrachoval. Podle serveru podnikovyzpravodaj.cz mu kvůli tomu nemůže dost lidí v branži dodnes přijít na jméno.

Kontakty, které si vybudoval, mu ale nikdo vzít nemohl a Řežáb je dokázal výborně zužitkovat. Využil je ve chvíli, kdy spojil své síly s trojicí mladých Plzeňanů Jiřím Vovsem, Martinem Homolkou a Lukášem Maixnerem. Ti do té doby provozovali malou firmu na tvorbu webových stránek.

Řežáb si uvědomoval, jak obrovský potenciál mají sociální sítě, a s novými partnery založil firmu Socialbakers, která pomáhá firmám měřit úspěšnost na Facebooku, Twitteru či Google+. Jejich firma je superúspěšná a od investorů v nedávné době obdržela injekci ve výši 34 milionů dolarů (789,4 milionů Kč).

Přesto je projekt stále ztrátový. „Investoři nás do černých čísel nijak netlačí,“ tvrdí zakladatelé s tím, že by ziskoví být mohli, ale jejich podnik by musel být mnohem menší. Místo toho najímají nové lidi a otvírají další a další pobočky v mnoha státech světa. Snad už tedy Řežába další krach nečeká.

anka ( 7. ledna 2015 01:19 )

tedka mi to nevadi, ale az povedeme stejnou konverzaci v breznu...tak to bude...))

pgga ( 7. ledna 2015 00:53 )

Ja vim, sleduju to..US..mrzne. Ja vim ze to asi nechces slyset..ale..dnes tady pres den..80 degrees.. V noci celkem "zima"..pres den bazen.

anka ( 7. ledna 2015 00:46 )

mrzne, zitra ma byt -30C s vetrem - ale jeste tri tydny a je po lednu a pak brzy prijde jaro...

pgga ( 7. ledna 2015 00:39 )

Ahoj Vazne uspech.. Jak se mas?..Preji vse nej do Noveho roku.

anka ( 7. ledna 2015 00:34 )

ahojky....rano tu byl uz prvni clanek o nem....ale pravda, lidi, co mu gratulovalo tam zas tak moc nebylo...zdravim

Zobrazit celou diskusi