Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česko zmizí pod sněhem! Pozor na jazyky, na horách hrozí laviny

Autor: ČTK, lm - 
4. ledna 2015
14:59

Části Česka pokryje další sněhová přikrývka. Ta by místy mohla činit až několik desítek centimetrů. Meteorologové navíc varují před sněhovými jazyky, které se budou tvořit na horách.

Sněhové jazyky se budou na českých horách tvořit až do pondělního večera. Uvedl to dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který tak prodloužil svou sobotní výstrahu. Navíc místy připadne nový sníh, v Krkonoších a Jizerských horách až desítky centimetrů.

Výstraha meteorologů před tvorbou sněhových jazyků nově platí do pondělních 18:00 v polohách nad 500 metrů nadmořské výšky téměř v celé republice. "Během pondělního večera bude vítr na území České republiky slábnout a tvorba sněhových jazyků bude zvolna ustávat," uvedli pracovníci ČHMÚ.

Prodlouženo bylo do stejného termínu i varování před dalším sněžením pro Královéhradecký a Liberecký kraj, tedy pro Krkonoše a Jizerské hory. "Od dnešního dopoledne do pondělního večera připadne na severním návětří místy přes 30 centimetrů nového sněhu," sdělili meteorologové. V Krkonoších platí od neděle druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice, uvedla horská služba. V noci napadlo okolo sedmi centimetrů sněhu, na hřebenech leží asi 30 centimetrů.

Už v sobotu a v noci na naděli čerstvý sníh ztížil život řidičům v řadě krajů. Cesty jsou ale podle silničářů s opatrností sjízdné. Hlavní tahy jsou většinou po chemickém ošetření mokré nebo pokryté rozbředlým sněhem, na vedlejších silnicích mohou motoristé narazit na ujetý sníh. Výstražnou mapku s oblastmi, kde bude sněžit naleznete v galerii!

jozefe ( 4. ledna 2015 22:43 )

Soused vytahnul frezu na 3cm sněhu že v noci musí byt v pohotovostí .

zelena.karkulka ( 4. ledna 2015 22:35 )

to nebejvá,v lednu

koko61 ( 4. ledna 2015 21:24 )

to je fakt katastrofa

koko61 ( 4. ledna 2015 21:22 )

svatá pravda, v Praze to je vždycky průser jako prase

abcd.adcb ( 4. ledna 2015 20:24 )

Největší kalamita jako vždy nastane v Praze, celé tři centimetrů sněhu.

Zobrazit celou diskusi