Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

První děti ČR roku 2015: Eliška z Prahy a Martin z Klatov!

Autor: ČTK, haj - 
1. ledna 2015
13:17

Odbila silvestrovská půlnoc, všichni slavili a nejvíce maminky, kterým se první minutu nového roku narodila krásná miminka. Děti, které se letos narodily jako první, jsou hned dvě. Ve stejnou dobu se na svět poprvé podívali chlapeček Martin v Klatovech a holčička Eliška v Praze.

Mezi letošními "prvňáčky" jednotlivých krajů České republiky bylo stejně chlapečků i holčiček, sedm a sedm.

V Praze se první dítě nového roku narodilo v porodnici U Apolináře. „Dívka Eliška má 48 centimetrů a 3170 gramů,“ řekl Filip Brož, mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, pod kterou gynekologicko-porodnická klinika spadá.

„Chlapec se stejným časem narození, který přišel na svět v Klatovské nemocnici, váží 3,7 kilogramu a měří 54 centimetrů,“ informoval mluvčí Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

"Na půlnoc jsme nečekali, to bychom ani nechtěli, maminka skutečně v té době rodila," prozradil ráno primář porodnického oddělení klatovské nemocnice Bohumil Kuneš.

Pokud mají některé děti stejný čas narození, nehraje se na vteřiny. "Podle doporučení České gynekologické a porodnické společnosti se čas narození dítěte musí udávat pouze v minutách. Přesně na vteřiny to určit nelze," řekl šéf perinatologie U Apolináře Antonín Pařízek. "Pokud je třeba s časem narození spojen dar pro prvního občánka roku a dětí je v dané minutě více, určí první dítě los," doplnil.

Jen minutu po pražské holčičce a klatovském chlapci se narodilo miminko v Královéhradeckém kraji v porodnici v Rychnově nad Kněžnou. Holčičku rodiče pojmenovali Andrea. Váží 2480 gramů a měří 47 centimetrů, sdělila mluvčí nemocnice Hana Voborníková.

A pět minut po půlnoci přivítali porodníci na svět první dítě Jihočeského kraje v táborské nemocnici. Chlapec Vojtěch váží podle mluvčí nemocnice Ivany Kerlesové 3,78 kilogramu.

V Opavě získal prvenství chlapeček Samuel z Bolatic, který přišel na svět ve Slezské nemocnici 13 minut po šesté hodině. Samuel vážil 3050 g a měřil 50 centimetrů. Mamince Haně se narodil jako druhorozené dítě.

V Olomouci přišla na svět 135 minut po začátku nového roku holčička Sofie. Sofinka Schneiderová – Šafářová. Vážila 3740 gramů a měřila 52 centimetrů.

První miminko Ústeckého kraje je malá princezna Jennifer. Narodila se v 1 hodinu a padesát jedna minut v porodnici v Ústí nad Labem, její rodiče jsou ale z České Lípy v Libereckém kraji. Po narození vážila Jennifer 2750 g a měřila 47 centimetrů.

Ostraváci se z nového přírůstku, chlapečka Vítka, mohli radovat tři a půl hodiny po půlnoci. Jihomoravský "prváček" se stal jen pětadvacet minut po půlnoci Viktorek Skalník. V Brně "získal zlatou medaili" malý Oliver.

Nejdéle si ze všech krajů počkal na prvního občánka Liberecký kraj. V 10:28 se v Českolipské nemocnici narodila holčička Thuy Lan Tran. Děvčátko je zdravé, měří 49 centimetrů a váží 3,06 kilogramu, řekl mluvčí nemocnice Petr Pokorný.

cinderella1 ( 2. ledna 2015 00:31 )

Tady toto miminko je roztomile ...vypada velmi spokojene. https://www.yahoo.com/health/first-baby-of-2015-its-a-secret-in-many-places-106795126482.html

lunatic ( 1. ledna 2015 18:23 )

Kdo je Putin?? Mužik??

mortis69 ( 1. ledna 2015 17:32 )

No ty musíš bejt ještě pěkně vožralej Jak na Nový rok-tak po celý rok.Tobě pomůže už jen detox v Gulagu-vypitče zhulenej

mortis69 ( 1. ledna 2015 16:35 )

První české oběti populistických úlev levicového Babišizmu Tito občánci jednou zaplatí zrušení poplatků a další populistické kroky této vlády Jen se nažerte a dívejte do očí těm,kteří to budou zplácet-ubožáci

lipno ( 1. ledna 2015 15:33 )

Tyhle "rekordy" nesnáším od doby, kdy kvůli pohybnému rekrordu zdržonavli porod, až se dítě narodilo s poškozeným mozkem kvůli nedostatku kyslíku

Zobrazit celou diskusi