Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Česko, třes se: Začaly oslavy Silvestra! Záchranáři hlásí první zraněné...

Autor: shp, ČTK - 
31. prosince 2014
21:18

V ulicích v centru Prahy začaly oslavy příchodu nového roku. Na pořádek dohlíží kolem 350 policistů, v pohotovosti jsou hasiči i záchranáři. Lidé se kolem 19:00 v centru především prochází nebo postávají u stánků. Koncentrace lidí využívají také pouliční umělci. Od setmění se začala ozývat i první zábavní pyrotechnika. Záchranáři už teď hlásí první zraněné.

V Bochově na Karlovarsku se dnes odpoledne vážně zranil dvanáctiletý chlapec při zacházení s pyrotechnikou. Výbuch mu způsobil devastující zranění posledních článků dvou prstů, informovala mluvčí záchranné služby Karlovarského kraje Petra Bakurová.

Hlavní organizovaný program je letos v Praze na Staroměstském náměstí. Už v 15:00 začaly oslavy představením pro děti, po 18:00 ho vystřídala vystoupení DJ Bohdana a kapela Mariana Grekšy s rockovými hity. Ve 21:00 představí hlavní hvězda večera, pražská popová kapela Eddie Stoilow, svoji novou píseň Life life life.

Lidé v ulicích se ale zatím spíš procházejí a postávají u stánků. Díky teplému počasí jich do ulic už v podvečer vyrazily odhadem tisíce, většinou jde o zahraniční turisty. Velké koncentrace lidí využívají také buskeři a žebráci. Na Václavském náměstí hraje několik hudebníků a kapel, na Staroměstském a v ulici Na Můstku jsou především "živé sochy".

Na pořádek v ulicích dohlíží 350 městských strážníků a policistů, v okolí stánků také bezpečnostní agentura pořadatelů trhů. V pohotovosti jsou také záchranáři. Na Václavském náměstí mají už od odpoledne přistavený speciální záchranářský vůz Golem a další sanitky jsou i na Staroměstské náměstí, přímo na místě jsou také hasičské cisterny.

Město se snaží před silvestrovskými oslavami chránit památky, kolem sochy svatého Václava na Václavském náměstí i sousoší Mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí před oslavami vyrostly ploty. Pro auta je uzavřené Václavské náměstí i přilehlé ulice, stejně jako okolí Staroměstského náměstí. Vodičkovou ulicí jezdí jen tramvaje.

Silvestrovský večer mohli lidé strávit také v některých divadlech či kinech. V Praze zůstalo poslední večer starého roku zavřených jen osm kamenných scén. Milovníci klasické hudby mohli být v kinech přítomni tradiční Silvestrovskému gala Berlínských filharmoniků. Promítají také některá kina. V i Praze si na své přijdou sportovci - přes půlnoc poběží čtyřkilometrovou trať v Centrálním parku v Praze 13.

Pro odvoz oslavujících po příchodu nového roku byly posílené noční tramvaje, metro bude v provozu do 1:30, poslední soupravy z dep vyjedou hodinu po půlnoci. Novoroční úklid v centru bude zajišťovat sto lidí a více než třicet strojů. Začnou s ním kolem 4:30.

Počasí prozatím oslavám pod širým nebem přeje, teploty se pohybují kolem nuly. Meteorologové ale varují před ledovkou, která by se mohla objevovat po celou silvestrovskou noc. S postupujícím večerem by mělo nad Prahou začít i pršet nebo padat déšť se sněhem. Teploty by se v noci měly pohybovat mezi nulou a plus dvěma stupni Celsia.

aveneta ( 31. prosince 2014 23:14 )

Všem co si přivodí úraz pyrotechnikou či se ožerou jak prasata, přeji hodně tvrdou lekci své blbosti !!!!

Zobrazit celou diskusi