Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Skočil z hořícího trajektu a zabil se: Cestující dál volají o pomoc!

Autor: simao, ČTK - 
28. prosince 2014
19:18

Záchranná akce u hořícího trajektu Norman Atlantic pokračuje. Z lodi se dál ozývá volání cestujících o pomoc, evakuovat se totiž ze 466 lidí podařilo zhruba třetinu. Záchranáři již z místa hlásí i první oběť. Stal se jí muž, který chtěl skočit z trajektu. A zabil se.

Trajekt, plavící se pod italskou vlajkou z Řecka, převážel skoro pětistovku lidí. Jenže zachvátil jej požár. Lidé se rázem začali bát o život. Některé z nich odvezly záchranné čluny. Jenže zdaleka ne všechny. Záchrannou akci zkomplikovalo i nepříznivé počasí.

Dopadl na jinou palubu

Neštěstí si vyžádalo nejméně jednu oběť, uvedla podle agentury AP italská pobřežní stráž. Zřejmě zahynul poté, co skočil z paluby. Jeho národnost není známa. Podle řeckého ministerstva pro námořní dopravu muž dopadl na jinou palubu. Nedaleko těla prý záchranáři nalezli ještě zraněnou ženu, kterou transportovali do italské nemocnice. Akce na záchranu zbylých cestujících potrvá přes noc. Cestující i nadále situaci popisují jako dramatickou.

Loď Norman Atlantic, mířící z řeckého Patrasu do italské Ancony, vyslala podle pobřežní stráže tísňový signál ve chvíli, kdy se nacházela zhruba 80 kilometrů od řeckého ostrova Korfu. Řecké úřady uvádějí, že oheň vypukl v 05:00 SEČ na palubě vyhrazené pro automobily, ale rychle se rozšířil. Podle italské pobřežní stráže se požár rozhořel už kolem 03:30 SEČ.

Prudký vítr žene trajekt k Albánii

Po počátečních rozporných informacích se údaje o lidech na lodi ustálily na 423 cestujících a 55 členech posádky. Mezi pasažéry je 268 Řeků, ale také Francouzi, Němci, Nizozemci, Italové, Rakušané a Turci. Mnozí z nich jsou podle všeho řidiči kamionů. Posádku prý tvoří 22 Italů a 33 Řeků.

Podle zpráv z odpoledne byla zachráněno 150 pasažérů, kteří se dostali na záchranné plavidlo. Kvůli rozbouřenému moři ale pouze 42 z nich dokázalo přejít na stabilní kontejnerovou loď Spirit of Piraeus. Do evakuace se také snaží zapojit řecké a italské helikoptéry, které ale kvůli nepříznivému počasí mají problémy.

Záchranná operace probíhá za "obzvláště těžkých a komplikovaných podmínek", konstatovalo řecké ministerstvo pro námořní dopravu. V oblasti je prudký déšť s krupobitím a síla větrů dosahuje desátého stupně na dvanáctistupňové Beaufortově škále. Desátý stupeň mimo jiné znamená velmi vysoké vlny a tvoření vodní tříště, která snižuje viditelnost. Prudký vítr, který v nárazech dosahuje až 90 kilometrů v hodině, mezitím trajekt žene směrem k albánskému pobřeží.

laco22 ( 28. prosince 2014 20:59 )

Záchrannou akci zkomplikovalo i nepříznivé počasí. ------------------------------------------------------ Proti tomu nikdo nic nezmůže a věřím, že všichni, co jsou na tom trajektu, si v tuto chvíli nepřejí nic jiného než štěstí, aby se v pořádku z něho dostali.Tak jim to štěstí přejme.

gogo ( 28. prosince 2014 20:31 )

Neštěstí druhých každého potěší, že ? Primitivní, ale účinná filozofie bulváru.. Politických lumpů se bulvár bojí nebo je jimi koupen... takže zbývá jen smrt..

ravenna. ( 28. prosince 2014 20:16 )

Hruza

Zobrazit celou diskusi