Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nákupní šílenství Čechů o Vánocích: Kolik utratíme za dárky?

Češi letos nehodlají na Vánocích šetřit
 (Autor: profimedia.cz - ilustrace)
Autor: shp - 
22. prosince 2014
20:29

Vánoce jsou tu a lidé pobíhají po obchodech a na poslední chvíli nakupují dárky. Podle nejnovějšího průzkumu průměrný Čech nakoupí 13 dárků. Za co ještě utrácíme o vánočních svátcích?

I když se najdou opozdilci, kteří kupují dárky na poslední chvíli, většina Čechů je pořídí včas. Nebo tak alespoň zamýšlí. 72 % Čechů má v plánu mít nakoupeny všechny dárky více než týden před Štědrým dnem.

Drtivá většina, konkrétně 70 % z nich, poputuje k nejbližší rodině. Pouze 20 % je jich určeno vzdálenějším příbuzným. Nakupování v kamenných obchodech stále převládá, ale 34 % lidí plánuje nakoupit dárky přes internet.

Nejčastěji tak nakupují lidé mezi 18 a 49 lety, informovala společnost TNS Aisa. Pouze starší lidé nakupují výhradně. I když to podle etikety není vhodné, darování peněz stále nevymizelo.

27 % Čechů plánuje dát svým bližním pod stromeček peníze, 20 % pak nějaký dárkový voucher. Češi navíc na Vánoce rozhodně nehodlají šetřit. Celkově chtějí utratit za svátky 9413 korun.

5978 korun padne na dárky, 2267 Kč za jídlo, pouze 504 připadne vánočním dekoracím včetně stromečku a jen 664 korun pak alkoholu. Tomu snad nelze ani věřit. A co vy, vidíte se v těchto statistikách?

abzk ( 23. prosince 2014 00:11 )

Dneska jsem jel kolem asi pěti marketů (ne že bych tam lez, takovej blázen nejsem) a to co se tam dělo se dalo přirovnat k davovýmu šílenství Když jsem čekal na světlech, viděl jsem jak se lidi skoro rvou o vozejky, každej hezky svůj, ne že by třeba manželům stačil jeden, ven to vyjíždělo s přetejkajícíma vozejkama, třeba i tři k jednomu autu, no jak kdyby dávali něco zadarmo nebo měl bejt konec světa Zlatej internet a ověřený specializovaný e-shopy Všechno mám v klídku už doma, něco co šlo třeba i měsíc, kapříky z výlovu jsme vytáhli z mrazáku, co bude potřeba čerstvý, to nám přivezou zejtra a na ty fronty a tlačenice se můžu zvysoka.....

mirres ( 22. prosince 2014 23:37 )

Tak to jsem měl dnes v té frontě v obchodě asi halucinace. Leda, že by už teď ti lidé čekali v obchodech na povánoční slevy a maskovali se plnými vozíky.

Zobrazit celou diskusi