Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Islámští radikálové útočí: V Afghánistánu zabili 14 lidí!

Autor: ČTK, haj - 
21. prosince 2014
11:15

Přinejmenším 14 mrtvých za pouhých 24 hodin v Afghánistánu. To je smutné skóre islámských extremistů. Sedm policistů zahynulo při útoku hnutí Taliban na kontrolní stanoviště na severu země, dalších sedm osob, včetně dvou dívek, přišlo o život při výbuchu nastražené bomby na krajnici na jihu.

Útok proti policii se stal dnes v provincii Džauzdžán, kde při incidentu dalších pět příslušníků bezpečnostních sil bylo zraněno. Na jihu země v provincii Kunar podomácku vyrobená výbušnina explodovala v noci na dnešek ve chvíli, kdy kolem projížděla dodávka s deseti lidmi. Tři ženy utrpěly při výbuchu zranění.

Nastražování výbušnin patří k široce používaným způsobům záškodnického boje islámských extremistů v Afghánistánu, jimž padá za oběť mnoho civilistů. Podle údajů OSN zahynulo násilně v zemi od ledna do listopadu skoro 3200 civilistů a skoro 6500 jich utrpělo zranění.

Jde o nejhorší bilanci od roku 2009, kdy OSN začala tyto oběti počítat. Za stejné období zahynulo také 4600 příslušníků afghánských ozbrojených sil. S ohledem na končící misi NATO v Afghánistánu znásobili bojovníci hnutí Taliban počet útoků nejen v metropoli Kábulu, ale i v jiných částech země.

V Kábulu dnes mezitím podlehl svým zraněním afghánský novinář, který byl zasažen při atentátu proti francouzskému institutu z 11. prosince. Bilance obětí tohoto incidentu se stak zvýšila na dva. První je německý občan.

japos22 ( 21. prosince 2014 13:58 )

Souhlas s příspěvkem ivoadlera

japos22 ( 21. prosince 2014 13:57 )

ivoadler ( 21. prosince 2014 12:44 )

S radikálními islamisty se buď musí bojovat naplno, s nasazením lidské síly a do důsledků, jak ukazují zkušenosti z Iráku, Sýrie, Afghanistánu atd. a nebo se na to vy*rat.

Zobrazit celou diskusi