Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Terorista v kavárně je vlk samotář, říká český expert na terorismus, který cvičil australské vyjednavače

Autor: oj - 
15. prosince 2014
14:29

Už ve třiatřiceti letech se stal světově uznávaným expertem na terorismus a vyjednávání s únosci. V Česku málo známý Adam Dolník, který nyní žije v Sydney, se podílel na výcviku tamních policistů. Domnívá se, že za útokem v kavárně stojí vlk samotář, který není přímo napojený na žádnou teroristickou skupinu.

„Teroristé jsou obvykle dobře připravení – operují ve skupinách o více únoscích. Poslat jen jednoho únosce působí velmi slabě. Vypadá to spíš na málo trénovaného vlka samotáře než na někoho v přímém spojení s teroristickou organizací,“ řekl The Wall Street Journal Dolník.

O slabé organizaci svědčí i pět lidí, kterým se podařilo z kavárny uniknout. „Zřejmě se někde skrývali. Je nepravděpodobné, že by vyjednávání o jejich propuštění proběhlo tak rychle,“ dodal.

Dolník je spoluautorem knihy Negotiating Hostage Crises with the New Terrorists, v níž analyzoval teroristické útoky v moskevském divadle na Dubrovce a ve škole v Beslanu, kde dohromady zemřelo přes 500 lidí.

Mluvčí Islámského státu Abu Muhammad al-Adnani vyzval v září Australany, kteří sympatizují s radikálním hnutím, aby prováděli osamocené útoky proti civilistům. Může tak jít o první případ.

Drama v Sydney začalo dnes kolem 9:44 místního času (v neděli 23:44 SEČ), kdy na policii přišlo hlášení o pohybu muže s podezřelou taškou, ve které mohla být zbraň. Vešel do kavárny a obchodu s cukrovinkami Lindt v centru města. Celá rušná obchodní čtvrť Martin Place byla vyklizena, uzavřeny byly okolní kanceláře a obchody, evakuován byl například i nedaleký americký konzulát. Ve městě byly rozmístěny stovky policistů, včetně odstřelovačů na střechách. Nad oblastí přelétávají vrtulníky. Úřady nařídily zaměstnancům podniků sídlících v okolí kavárny, aby ani v úterý nechodili do práce. Podle policie tak drama může pokračovat i během dalšího dne.

jerry ( 15. prosince 2014 16:14 )

Kavárník si zaplatil místního bezdomovce, aby svou kavárnu zviditelnil. Prostě marketingový tah. Jen Blesk je z toho, jako obvykle, vysranej.

gogo ( 15. prosince 2014 15:52 )

To je vlk v rouše beránčím.. To je někdo jiný ..

zlymikes ( 15. prosince 2014 15:24 )

No jestli to je takový expert jako ti naši cvičitelé v Afganistánu, kde si pak jejich žáci policisté spletli ptáka s agentem......

istyl ( 15. prosince 2014 15:17 )

asi spatne experte...vyjedńavat ano...ale lepsi bylo je naucit, jak mu ustřelit palici, a tem unesenym aby se nic nestalo..to byl expert...

petrkramnypresident ( 15. prosince 2014 15:09 )

Určitě sežere babičku

Zobrazit celou diskusi