Láska mezi maminkou a devítiletou dcerkou Eliškou je patrná už jen z fotografií z rodinného alba
Autor: Foto: archiv rodiny, archiv Blesku

 

1. Eliška K. (†9)

Eliška zmizela 9. září, když se ze školy nevrátila domů. V okolí jejího domova v Klášterci nad Ohří ji hledaly stovky policistů a dobrovolníků. Druhý den odpoledne se bohužel naplnily nejhorší obavy všech zúčastněných - policisté našli Eliščino tělo.

Malou dívenku brutálně znásilnil a zabil její strýc Roman K., který má sám malé dítě. Už pár dní po vraždě seděl ve vězení - prozradilo ho DNA a pachové stopy, navíc se sám přiznal. Jenže na soud se stále čeká - každý doufá, že se z vraždy děvčátka nedostane jen tak snadno - například kvůli duševní poruše.

Verunka poslouchala své oblíbené písničky
Autor: Facebook

2. Verunka Karešová (†5)

Rodina Karešových trpí velmi vážnou Fanconiho anémií – genovou nemocí, kvůli níž tělo neumí potlačovat bujení nádorových buněk. Před lety na ni umřel jejich syn Ondra, letos pětiletá Verunka. Nemoc je jen velmi těžko léčitelná, u nás prakticky vůbec. Karešovi vyrazili na speciální kliniku do Ameriky, bylo ale už pozdě.

Verunce se udělal nový nádor na mozku, který už nebylo možné odstranit.  „Lékaři ho nechtěli operovat. Prý by po zákroku už měla před sebou jen život ležícího pacienta,“ uvedla se slzami v očích maminka. 

Martinku prohlédl v neděli při příjmu lékař, v pondělí v šest ráno byla mrtvá
Autor: Kateřina Moravcová, archiv rodiny

 

3. Martinka (†0,5)

Teprve půlroční Martinku odebrala rodičům sociálka. Rodiče byli známí svou zálibou v pití alkoholu a častými hádkami. Po jedné takové hlasité výměně názorů přijela na udání sociálka a odebrala jim jejich dvě dcery (Andrejku, 1,5 a Martinku, 0,5). Jenže už pár hodin po převozu do kojeneckého ústavu Martinka 9. června za nevyjasněných okolností zemřela.

Rodiče stále bojují o Andrejku, která v kojeneckém ústavu zůstává i nadále. Příčinu smrti jejich dcerky zatím neznají. Koncem července se dvojice vzala, byla to ale velmi smutná svatba.

Na mamince vždy bylo vidět, že svého syna miluje nadevše. Vojtíšek si nemohl přát lepší maminku, než měl…
Autor: David Malík

 

4. Vojtíšek V. (†5)

Malý Vojtíšek se narodil ochrnutý, slepý a hluchý. Nebyl schopen pociťovat emoce, bohužel ale velmi intenzivně vnímal bolest. Problematický porod vedl nezkušený lékař Daniel Brandejs, který zákrok nezvládl. Vojtíšek zemřel v pěti letech 20. října.

„Bral antibiotika, byla to nějaká viróza. Doktorka nám ale pak řekla, že je zdravý. V pondělí 20. října ráno se už neprobral. Doufám, že Vojtíšek, zlatíčko naše, aspoň netrpěl,“ uvedla pro Blesk maminka.

2039915:gallery:true:true

 

5. Klárka K. (†8)

Klárka zemřela už vloni, ale případ její smrti je stále nevyjasněn. Byla na dovolené se svými rodiči v Egyptě. Informace o děsivé tragédii oběhly Česko 30. července - Klárku i její matku Moniku našli mrtvé v jejich hotelovém pokoji. Zapeklitě zamotaný případ začal nejprve jako otrava jídlem, která měla postihnout i Petra K., Klárčina otce. Jenže pak se spekulovalo o jedu a později i o zabití elektrickým proudem.

Už téměř rok sedí Petr K. ve vazbě a čeká na soud. Je totiž hlavním podezřelým. Podle nejnovějších informací by soud mohl začít v březnu. Klárku ani Moniku to ale rodině už nevrátí.

 

Amálka na jaře oslavila s maminkou Veronikou, tátou Martinem a bráškou Tobiáškem třetí narozeniny
Autor: Reprofoto Česká televize/archiv rodiny

 

6. Amálka (†3)

Amálka byla jedním z dětí, které se objevily v dokumentárním seriálu Čtyři v tom. Mladým rodičům se ale narodila už postižená - trpěla spinální svalovou atrofií, nemocí, která způsobuje postupné ubývání svalstva. Ke smrti většinou dochází kvůli potížím s dýcháním. 

Amálčina maminka chtěla v dokumentu ukázat, že i s takto nemocným dítětem se dá žít, a mít dokonce druhé dítě. Upozornila tak na tuto vážnou nemoc a určitě tak pomohla všem, kteří s ní bojují. Amálka zemřela začátkem října.

Kačenka byla vymodlené dítě
Autor: foto Blesk - Slávka Červená

7. Kačenka (†13)

Byl březen a Kačenka šla zrovna ze školy do hudebky, když ji autem srazil bezohledný řidič. Lukáš H. (21) jel obcí více než stokilometrovou rychlostí. Když ze zatáčky proti němu vyrazilo auto, strhl volant a vjel na chodník - srazil betonový sloup veřejného osvětlení a malou Kačenku.

Lukáš ani nevěděl, že někoho srazil. Kačenka svým zraněním podlehla v nemocnici. Lukáš odešel od říjnového soudu s rozsudkem tři roky ve vězení a osm let zákaz řízení.

Otec s Natálkou. Zabily je výfukové plyny. Proč to ale otec schválně udělal, to není pochopitelné
Autor: Blesk - Pavel Ryšlink

8. Natálka M. (4)

Rodiče blonďatého andílka se rozváděli a hádali se o péči o dítě. Otec Honza M. to nakonec vyřešil neskutečně drasticky. Spolu s dcerkou se zavřel do auta a nechal dovnitř proudit výfukové plyny. Před hrozným činem ještě napsal na Facebook, že má všechny rád.

Jeho čin někteří omlouvají, jiní ho nenávidí. Honzovi přátelé viní manželku, která ho dohnala na pokraj sil, jenže vzít si s sebou i malé dítě, to je zcela nepochopitelné!

Eva smí své syny vídat jen dvakrát ročně
Autor: Archiv Evy Michalákové

9. Denis a Davídek M. - mají ještě naději!

Dva chlapce odebraly Evě Michalákové norské úřady už před třemi lety, navíc je rozdělily do dvou pěstounských rodin. Norské úřady zasáhly údajně kvůli sexuálnímu zneužívání chlapců, ale žádná obvinění vlastně nepadla. 

„Denis i Davídek prodělali v minulosti mužské zdravotní problémy. Museli jsme je proto s mužem natírat mastí. V tomto směru mohlo dojít k nedorozumění. Pokud Denis své zdravotní problémy a ošetřování popisoval ve školce, mohli si to vyložit jako zneužívání ze strany otce,“ komentovala případ pro Blesk.cz matka Eva.