Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Coco Chanel špehovala pro Hitlera: Módní ikona za války zradila vlast!

Autor: Petr Šour, zrk - 
6. prosince 2014
06:32

Patřila k největším hrdinkám francouzské historie a lidé ji milovali. Teď ji ale budou spíš nenávidět. Televize France 3 zjistila, že slavná módní návrhářka Coco Chanel byla za války špionkou nacistického Německa

Reportéři zapátrali v tajných archivech ministerstva obrany a nestačili se divit. Jedna z největších módních návrhářek historie podle nalezených dokumentů zradila svou vlast a za 2. světové války sloužila Hitlerovi. Byla agentkou rozvědky pod krycím jménem Westminster, v kartotéce spolupracovníků Německa figuruje pod číslem F-7124. Vše začalo v roce 1941, když Německo vpadlo do Francie.

Chanel začala chodit s gestapáckým ofi círem Hansem Guntherem von Dincklage. S o 13 let mladším milencem bydlela v hotelu Ritz v Paříži. Jejich románek trval 10 let a po válce spolu utekli do Švýcarska. „Přitahovala ji moc a tehdy byli u moci fašisté,“ potvrzuje americký historik Hal Vaughan. Coco jezdila na mise na rozkaz šéfa SS Himmlera hlavně do Madridu. Měla také zpracovat britského premiéra Winstona Churchilla. Ten jí ale nepodlehl, naopak po válce ji svou intervencí u francouzských orgánů zachránil od vězení.

Coco Chanel, vlastním jménem Gabrielle Chanel (1883–1971), byla módní návrhářka, která je považována za klíčovou osobnost v oblasti utváření šatníku moderní ženy. Světovému módnímu průmyslu udávala tón od poloviny 20. století. Proslula svými extravagantními klobouky, prakticky vymyslela »malé černé šaty« a úplety. Její slavný parfém v charakteristickém flakonu, Chanel No. 5, je dodnes hitem.

marais ( 7. prosince 2014 11:49 )

Nevím, jak dalece zrazovala Francii, ale Jean Marais ve svých vzpomínkách psal, že francouzské vojáky na zimu oblékla, a ona sama přiznala, že se svým nacistickým milencem v posteli rozhodně neřešila válku.

sores ( 6. prosince 2014 12:02 )

Pro prachy a svobodu je člověk schopen velkých s.viňáren. Pokud to tak vůbec bylo. Zažila obrovskou bídu jako dítě bez rodičů. Poznala moc peněz a luxus, toho se pak už člověk nedokáže vzdát.

kozrz ( 6. prosince 2014 11:15 )

To jsou čestní lidé, za Gottwalda bys ani necek.

kozrz ( 6. prosince 2014 11:07 )

Sám si bolševický potrat

zabibol ( 6. prosince 2014 10:47 )

Mluv za sebe komunistický skřečku!!!!

Zobrazit celou diskusi