Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za adventem do ciziny! Vyjeli jsme na předvánoční trhy

Autor: David Šprincl, lmk - 
20. prosince 2014
12:50

Zkrátili jsme si čekání na Vánoce návštěvou adventních trhů. A to hned do všech zemí sousedících s Českem!

Zatímco loni jsme se vypravili do Čechy nejvyhledávanějších destinací, letos jsme okusili i lokality, které se teprve dostávají do podvědomí turistů. Nebo by vás snad dřív napadlo vyrazit kvůli trhům až do Budapešti? Naše zkušenost ukazuje, že byste se tak připravili o zajímavé zážitky spojené třeba s koupáním v lázních nebo projížďkou lodí po Dunaji. Tu mimochodem můžete zažít i v blízkém rakouském Linci.

Byť by před Vánocemi mělo panovat období půstu, adventní trhy jsou spojeny s místními gastronomickými specialitami. Kupříkladu na trhu v Budapešti nás zaujala nabídka místních uzenin a kolegové po návratu z Polska zase vynášejí do nebe místní specialitu – pečené pstruhy. A horký med jinde také neochutnáte. Byť by podle názvu připomínal medovinu, jde o zcela jiný prožitek.

Německo

+ Více než 150 trhů

+ Výlet můžete spojit s vánočními nákupy

+ Tradiční zboží a řemesla

- Jazyková bariéra

- Davy turistů

Tip: Cvikov (Zwickau)

Vánoční trhy v Cvikově určitě nejsou tak známé jako ty v Drážďanech. To však neznamená, že by nebyly pěkné. Opak je pravdou a vyjet si do města pod Krušnými horami určitě má smysl. Když jsme se na cvikovském Hauptmarktu procházeli vánočními trhy, říkali jsme si: Tady je svět ještě normální. Bez přílišných ozdobiček, bez lunaparkových barviček, bez hudby řítící se ze všech směrů. I ten velký smrk v dolní části náměstí, který v úvodní den trhů slavnostně rozsvítili, září do noci docela obyčejně. Žádné girlandy, rozsvěcení a zhasínání. Poctivé žárovky. A právě jistá prostota je největší předností vánočních trhů ve čtvrtém největším saském městě.

Cesta tam a zpět: 470 km

Spotřeba: 5,7 l/100 km

Cena za palivo: 900 Kč

Cena za dálnice: 0 Kč

Parkování (4 hodiny): 80 Kč

CELKEM 980 Kč

 

Rakousko

+ Trhy začínají už před adventem

+ Z vánoční Vídně na vás doslova dýchne starosvětský duch monarchie

+ Místní své trhy zbožňují, takže nejsou jen pro turisty

- Jazyková bariéra

- Na trzích v historických centrech nezaparkujete a hotely nemají parkoviště

Tip: Salcburg

Podle nás jde o jeden z nejkrásnějších adventních trhů na světě. Jen kdyby tu nebylo tolik lidí. Každý chce ochutnat báječné svařené víno za stovku nebo ještě lepší preclíky se špekem a sýrem za podobnou cenu. Pikantní je, když prodává pečivo s vepřovým mladá muslimka s polozahalenou tváří. Ukazuje to na multikulturnost salcburských trhů. Slyšet tady můžete snad všechny světové jazyky.

Hodně oblíbený je trh na Mirabellplatzu, na ten už ale možná nebudete mít síly. Cestou na vás totiž číhá třeba speciální pivní Stiegl nebo další z celkem devíti adventních trhů. Kdo Salcburk s relativně maličkým centrem zná, pochopí, jak jsou od sebe blizoučko.

Na jednodenní otočku je Salcburk daleko. Kdo zde přespí, užije si neopakovatelnou noční atmosféru. Na jednodenní otočku je Salcburk daleko. Kdo zde přespí, užije si neopakovatelnou noční atmosféru. | Svět motorů

Cesta tam a zpět: 800 km

Spotřeba: 6,9 l/100 km

Cena za palivo: 1 900 Kč

Cena za dálnice: 299 Kč

Parkování (4 hodiny): 120 Kč

CELKEM: 2 319 Kč

Polsko

+ S polskými trhovci se obvykle domluvíte

+ Pitný med a pečené pstruhy si jinde nedáte

+ Lze spojit s nákupy na jiných trzích

- Adventní trhy začínají opravdu až na advent

- Horší silnice

Tip: Krakov

Hlavní adventní trh je rozprostřen v historickém centru města (Plata) na hlavním náměstí (Rynek Główny). Koupíte tu řadu výrobků od ručních prací ze dřeva nebo kůže přes suvenýry až po drahé šperky. V době adventu sortiment doplňují vánoční ozdoby, svíčky nebo různé figurky. Stánky s občerstvením a pódium, kde vystupují folklorní soubory, jsou rozprostřeny před Mariánskou bazilikou. Ve stáncích jsme ochutnali tradiční kousky ovčího sýra na grilu (Oscypek), klobásy, dušené hovězí a vepřové maso (Golonka), zapékané bagety s houbami a sýrem (Zapiekanki) nebo obvařanek (Obwarzanek), což je jakýsi kruhový rohlík posypaný mákem a solí, který vyjde zhruba na desetikorunu.

Advent je v Polsku spojený i s prezentací místních tradic. Advent je v Polsku spojený i s prezentací místních tradic. | Svět motorů

Cesta tam a zpět: 1080 km

Spotřeba: 4,1 kg CNG

Cena za palivo: 1 036 Kč

Cena za dálnice: 240 Kč

Parkování (4 hodiny): 110 Kč

CELKEM: 1 287 Kč

Slovensko

+ Nemusíte znát cizí jazyky

+ Přijatelné ceny proti Rakousku a Německu

+ Často kulturní program s tanečníky a zpěváky

- Vídeň je ve srovnání s Bratislavou stejně daleko a trhy jsou tam jiná liga

- Menší atraktivita

Tip: Bratislava

Příjemná rodinná atmosféra, výborné ceny a skvělé pití. To jsou adventní trhy v Bratislavě.

My jsme návštěvu začali na Hviezdoslavově náměstí kousek od Dunaje. Přivítal nás nejen zpěv živé kapely na pódiu, ale také ryk dětí i dospělých prohánějících se po místním kluzišti. Za vstup na ledovou plochu se platí euro, zapůjčení bruslí pak vyjde na tři - asi 82 Kč.

Zapomeňte na německou přeplácanost, tady vládne jednoduchost a široká nabídka. Chcete svařené švestkové víno, jeden z roztodivných druhů punče nebo snad trochu medoviny? Je opravdu z čeho vybírat. My jsme sáhli po klasice v podobě svařeného vína. Pro skutečnou kvalitu doporučujeme zajít přímo ke stánku jednoho z místních vinařství. Dvojku nabídnou za 1,5 eura (40 Kč).

Opravdové Slovensko pak ukazuje trh na nedalekém Hlavním náměstí. Spokojit se s tradičními haluškami, které tu vyjdou na tři eura (80 Kč), by byla škoda. Rozhodně zkuste cigánskou pečínku alias pořádně okořeněnou pečenou vepřovou krkovičku s dohněda osmahlou cibulkou, kterou servírují do rozřízlé žemle.

Vyzkoušeli jsme také lokše - placky z bramborového těsta, které vypadají jako palačinky. Plní se třeba kapustou, brynzou nebo slaninou. Dají se pořídit i za méně než euro.

Jednoduchost a zároveň široká nabídka. Trhy v Bratislavě nejsou přeplácané. Jednoduchost a zároveň široká nabídka. Trhy v Bratislavě nejsou přeplácané. | Svět motorů

Cesta tam a zpět: 660 km

Spotřeba: 4,9 l/100 km

Cena za palivo: 1 120 Kč

Cena za dálnice: 276 Kč

Parkování (4 hodiny): 165 Kč

CELKEM: 1 531 Kč

Maďarsko

+ Netradiční trhy

+ Češtinu tady neuslyšíte

+ Lze spojit s koupáním

- Nedomluvíte se

- Je to daleko

Budapešť

Z našich hranic je to sice podstatně dál, ale po návštěvě můžeme říct, že každý extra kilometr stojí za to! Maďaři si totiž dávají na přípravě předvánočních oslav opravdu záležet. Například všichni, kdo chtějí na trzích prodávat, musí se svými výrobky předstoupit před komisi Asociace lidově-uměleckých sdružení. Nenajdete zde žádné konfekční vánoční cetky, vše je poctivá řemeslná práce. K tomu přívětivé ceny a fantastické jídlo - všechno voní úplně jinak než u nás, hlavně díky koření.

Maďarští stánkaři musí splňovat přísná pravidla. Brak ani cetky tu nekoupíte. Maďarští stánkaři musí splňovat přísná pravidla. Brak ani cetky tu nekoupíte. | Svět motorů

Cesta tam a zpět: 1060 km

Spotřeba: 4,9 l/100 km

Cena za palivo: 1 814 Kč

Cena za dálnice: 536 Kč

Parkování (4 hodiny): 120 Kč

CELKEM: 2 470 Kč

koko365 ( 20. prosince 2014 13:54 )

 DDRóni ( východní Němci ) při ty co neznají, Se mají dobře díky západnímu Německu který zaplatilo bilióny Marek aby je postavilo do latě. A teď se DDRóni smějou jak jako jediný z východního bloku prosperují

xxxx678 ( 20. prosince 2014 13:09 )

Na Staromáku je také hezky,jen ten "svařák" není takový,jako - jinde

Zobrazit celou diskusi