Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Takhle snadno můžete přejít k BLESK energii! Na co si dát pozor?

Autor: Tomáš Koníček - 
18. listopadu 2014
06:05

BLESK energie, projekt dodávky zemního plynu a elektřiny do domácností, který nemá v Česku obdoby. Máte o něj zájem, ale nevíte si rady? Můžete ho vůbec mít, aniž byste platili pokutu u svého stávajícího dodavatele? Na co si dát pozor? Nevíte? Nevadí, my vám poradíme!

Jaké jsou druhy smluv?

Smlouva na dobu neurčitou:

Smlouva bez časového závazku, čili je možné ji kdykoliv ukončit podáním výpovědi. Smlouva skončí uplynutím výpovědní lhůty, která začíná plynout od prvního dne následujícího měsíce. Smlouvy s dodavateli plynu nebo elektřiny mají zpravidla 1- až 3měsíční výpovědní lhůty.

PŘÍKLAD: Výpověď zasílám 18. 11. 2014. Lhůta začíná plynout od 1. 12. 2014, smlouva skončí dne 28. 2. 2015 a odebírat od BLESK energie začínám 1. 3. 2015. Nejpozději 30. 3. 2015 mám bonus na svém účtu. Pokud bude zákazník trvat na rychlejším převodu odběrného místa, vystavuje se smluvní sankci v řádů tisíců korun.

Video Blesk energie - David Vaníček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Smlouva na dobu určitou s prolongací

Smlouvy s časovým závazkem, přičemž délka tohoto závazku není omezena. Časový závazek může plynout ode dne uzavření smlouvy, ale může být i odložen, vázán kupříkladu na den zahájení dodávek.

Smlouva může zahrnovat i mechanismus automatického prodlužování smlouvy, což znamená, že smlouva neskončí uplynutím časového závazku. Pokud dle smlouvy nezašlete včas oznámení o ukončení smlouvy ke dni uplynutí časového závazku, smlouva se vám prodlouží, a to buď o rok, nebo o stejné období, na které byla smlouva původně uzavřena.

Obvyklý časový závazek trvá 1 nebo 2 roky, nicméně někteří dodavatelé zavazují zákazníky i na 5 nebo 10 let. Za porušení časového závazku může hrozit zákazníkovi smluvní pokuta. I tyto smlouvy je možné však předčasně ukončit, a to při jednostranném zvýšení ceny dodavatelem, nebo při změně obchodních podmínek.

PŘÍKLAD: Smlouva byla sjednána dne 1. 4. 2013 na dobu 24 měsíců, datum prodloužení je 1. 4. 2015. V případě, že je ve smluvních podmínkách uvedeno, že se smlouva automaticky prodlouží, pokud neoznámíte dodavateli 3 měsíce před datem uplynutí sjednané doby vázanosti rozhodnutí smlouvu ukončit, tak pak je poslední možnost na doručení ukončení smlouvy 31. 12. 2014.

Pozor, ukončení musí být v daný den doručené dodavateli, nestačí jeho podání na poště! Pokud lhůtu nestihnete, smlouva se vám automaticky prodlouží. Takže je nejvyšší čas podepsat smlouvu s BLESK energií.

Smlouva na dobu určitou bez prolongace

Někteří dodavatelé vám mohli v minulosti nabídnout smlouvu s časovým závazkem bez automatického prodlužování. Může to být zdánlivě výhodné, protože nemusíte hlídat termíny.

Nese to s sebou však velké nebezpečí. Pokud zapomenete a nesjednáte si smlouvu na další období se stejným nebo jiným dodavatelem a nebudete dbát upozornění distributora, může to v konečném důsledku vést až k demontáži měřidla, tedy můžete přijít o dodávku elektřiny či plynu.

■ Mám vypovězenou smlouvu u svého stávajícího dodavatele a podepsal jsem smlouvu novému dodavateli. Mohu i tak přejít k BLESK energii?

Pokud jste neuzavřel smlouvu přímo v sídle nebo pobočce dodavatele, ale například přes internet nebo u podomního prodejce můžete dle zákona od smlouvy odstoupit ještě 5 dní před zahájením dodávek od nového dodavatele. Odstoupit musíte od smlouvy písemně. Zároveň je nutno co nejdříve podepsat smlouvu s BLESK energií, abychom mohli zahájit dodávky pro vaše odběrné místo hned po tom, co dodávky ukončí váš stávající dodavatel.

Mám smlouvu na dobu určitou do 10. 5. 2015. Mohu přejít k BLESK energii okamžitě?

Závisí, jak jsou smluvně sjednané možnosti předčasného ukončení smlouvy. Většinou je předčasné ukončení smlouvy podmíněné uložením smluvní pokuty. Někdy se však vyplatí i přes pokutu smlouvu ukončit, protože nový dodavatel nabízí úsporu daleko větší, než je smluvní pokuta. Pokud by ale dodavatel změnil obchodní podmínky, nebo zvýšil cenu, tak pak je možné smlouvu předčasně ukončit a bez jakýchkoliv sankcí.

Mám smlouvu na dobu určitou, ale můj dodavatel mi zvýšil před dvěma měsíci cenu a ani mi to neoznámil. Mohu mít dodávky od BLESK energie?

Ano. Pokud dodavatel zvýší cenu a zákazníkovi to adresně neoznámí, může zákazník odstoupit od smlouvy ještě 3 měsíce po účinnosti takového zvýšení ceny.

SLOVNÍČEK

Prolongace smlouvy

Způsob (mechanismus) automatického prodlužování smlouvy sjednané na dobu určitou, pokud nebylo včas (dle smluvní dohody) učiněné oznámení o ukončení smlouvy. Automatické prodloužení je zpravidla opakované.

Výpověď smlouvy

Jednostranný právní úkon, kdy zákazník písemně dodavateli oznámí, že si nepřeje pokračování smlouvy. Může být bez udání důvodu. Platí u smluv na dobu určitou i neurčitou.

Výpovědní doba

Lhůta, uplynutím které dochází k ukončení smlouvy. Zpravidla plyne od prvního dne následujícího měsíce.

Odstoupení od smlouvy

Jednostranný právní úkon, kdy zákazník dodavateli oznámí, že si nepřeje pokračování smlouvy z důvodu zvýšení ceny nebo změny smluvních podmínek, například změny Všeobecných obchodních podmínek dodávky (VOPD) dodavatelem. Toto právo zákazníkům plyne z Energetického zákona. Odstoupení je zpravidla účinné dnem zaslání, nebo dnem, kdy by měly vstoupit v platnost nové ceny, nebo smluvní podmínky.

Platnost smlouvy

Obecně nastává momentem podpisu smlouvy, za podmínky, že smlouva byla řádně uzavřena, v souladu se zákonem.

Účinnost smlouvy

Stav označující závaznost, a tedy povinnost plnit sjednané podmínky smlouvy. Může být totožná s platností smlouvy.

Spočítejte si svůj bonus, kalkulačku najdete na www.bleskenergie.cz nebo volejte bezplatnou linku 800 98 78 78.

Budete potřebovat znát svou spotřebu a u elektřiny také tzv. distribuční sazbu. Tu najdete na své faktuře, například označení D45d, D02d apod.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi