Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Skončily na drogách a živí se jako prostitutky: Spisovatelka o ženách znásilňovaných Kaddáfím

Autor: so - 
14. listopadu 2014
07:01

Skončily se silnou závislostí na drogách, alkoholu a pracují jako prostitutky. Tak dopadly libyjské dívky, které si jako své sexuální otrokyně vybral bývalý vůdce Muammar Kaddáfí (†69). Až na jednu: Suraya žije pod změněnou identitou a studuje.

Bylo jich několik tisíc, zvrhlý Kaddáfí je po dobu 14 let znásilňoval, až krvácely, mlátil, a dokonce na ně i močil. Jejich žalostné osudy zpracovává ve své knize Kořistí v Kaddáfího harému francouzská žurnalistka Annick Cojean (57). Autorka nyní svou knihu v češtině pokřtila v Praze.

„Všechny ty ženy, se kterými jsem se potkala, jsou traumatizované, zlomené, nedokážou se ve svých životech posunout někam dál. Spousta z nich trpí různými druhy závislostí. Kaddáfí je držel ve sklepě, nutil je, aby fetovaly, kouřily, pily alkohol,“ řekla Blesk.cz šarmantní Francouzka, ověnčená několika literárními cenami.  

„Některé z nich byly zastřelené během revoluce, některým z nich se povedlo utéct do Tuniska nebo do Egypta, další z nich zmizely na venkově, kde se jejich rodiny snažily zakrýt to, co celou tu dobu dělaly. Nejvíce jich však zůstalo ve městech a staly se z nich prostitutky, protože to byl jediný způsob, jaký našly, aby si na sebe mohly vydělat,“ dodala.

Asi nejlépe z nich dopadla Suraya, hlavní hrdinka její knihy, kterou Kaddáfího gorily unesly z domova v roce 2004. To jí ještě nebylo ani patnáct. Naštěstí pro Surayu, ona je dnes závislá jen na cigaretách.

„Z bezpečnostních důvodů vám nemohu říci, kde teď žije. Suraya je zlomená dívka, která se až teď učí žít normální život. Já a několik dalších žen se snažíme o ni postarat, momentálně studuje. Kontakt se svou rodinou nemá, oni se k ní nechtějí znát.

V civilizovaném světě si jen těžko můžeme představit, co to pro ni znamená, dát své svědectví. O znásilnění ona hovořit nesmí, protože v muslimském světě to znamená, že si za to může hlavně ona sama.

Zavrhla ji i její vlastní rodina. Pro její příbuzné je to hanba, která může být smyta jen krví,“ vysvětlila Annick nesnadnou pozici své chráněnkyně.     

mirkazam ( 28. července 2015 12:36 )

Co to tady meleš o propagandě?? Kaddafi byl úchylná zrůda..-.

alex0800 ( 14. listopadu 2014 12:39 )

Kdyby to byla takový neřád, jak ho prezentuje placená (jeho vrahy) prozápadní propaganda, tak by asi na protest za něj nevyšlo do ulic Tripolisu 95% obyvatel města!! A navíc kdo si zjistí, jaký blahobyt měl jeho lid, pochopí, že musel být americkými teroisty zavražděn, neboť dával lidem bydlení, vodu a jiné věci ZDARMA!! Vracel 50% ceny nových aut a vůbec se mu nemohla ta totalitní diktatura pocházející z USA a nazývající se demokracie nikdy rovnat.. Proto byl zavražděn agenty.. Proti němu je skutečným diktátorem Obama, Bush i další váleční štváči z Osy zla, tedy Spojených Států zednářsko-satanistických.. . Ovšem, boží mlýny melou pomalu, ale jistě a již velmi brzo.. Pak se uvidí, jaký byl ve skutečnosti..

sars ( 14. listopadu 2014 10:31 )

 Kaddafi nebyl soudruh, akorát mel doma pořádek a Libye byla velmi bohata zeme. ..

tgbb. ( 14. listopadu 2014 07:35 )

Sprostá kampaň proti soudruhu Kaddáfímu.

Zobrazit celou diskusi