Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bezdomovec zachraňuje kostel na Lounsku: Zvládá to líp než církev!

Autor: dce - 
13. listopadu 2014
10:40

Že je v Čechách stále mnoho krásných, ale zanedbaných památek, ví asi každý. Zabránit jejich totální destrukci je ale velmi těžké - často chybí peníze. Opuštěného barokního kostela s kaplí v Libčevsi na Lounsku se „ujal“ místní bezdomovec. Již několik let ji ze svých drobných výdělků opravuje.

I dnes se mezi lidmi najdou takoví, kteří i přes vlastní životní nouzi nemyslí jen na sebe. Jedním z nich je i pan Pavel, který již tři roky bydlí v kapličce u kostela v Libčevsi. Ta chátrá už od padesátých let minulého století. Pavel se ale rozhodl to změnit.

Do roku 1956 zde ještě probíhaly bohoslužby. Pak byl ale kostel vykraden a od té doby byl ponechán svému osudu. A ten nebyl zrovna přívětivý. Římskokatolická církev na opravy nemá peníze.

Během restitucí přišel Pavel i s rodinou o bydlení a později je vykázali i z nového bytu. Střechu nad hlavou hledal dlouho, nakonec se usídlil na Lounsku. Jeho novým domovem se stal kostel svatého Jakuba, který už v té době sotva stál. Pavel, který občas získá nějakou drobnou brigádu v okolí, investoval do kostelíku už nemalý peníz a mnoho fyzické dřiny.

„Vykácel jsem náletové dřeviny kolem kostela, aby byl aspoň trochu vidět ze silnice, a také kolem blízké kapličky. Je smutné, v jakém stavu se kostel nachází, a bude to jen horší,“ řekl Pavel deníku Mladá fronta. Do míst občas zabloudí náhodní turisté nebo lidé, kteří se věnují geocachingu, je to ale bída.

„Získali jsme od nadace Občanského fóra 40 tisíc korun na opravu klenby, další dotace 80 tisíc přišla z havarijního fondu ministerstva kultury,“ prohlásil památkář Stanislav Flesar. Jenže občanské sdružení a farnost se nedohodly na další budoucnosti kostelíku a objekt začal opět chátrat.

Naposledy pan Pavel díky podpoře členů sdružení Středohoří sobě opravil střechu kaple. A protože minulé tašky někdo ukradl, tyhle natřel na modro - snad je to odradí.


zelena.karkulka ( 13. listopadu 2014 22:13 )

To je jak Týnský chrám-neustále úplně zavřený,ale prachy na opravu somrují. V každým kostele nejmíň 4 kasičky ,,na opravu,,.

fjdksla ( 13. listopadu 2014 19:38 )

Přirozený běh věcí je podle toho inteligenta nevolnictví, poddanství, robota na panském a placení desátků církvi. Bylo to přirozené spoustu století a moc hezky se to osvědčilo, majetky šlechty a církve jsou toho důkazem.

fjdksla ( 13. listopadu 2014 19:34 )

Ale přispěješ, v rámci církevních restitucí tak, že se ti protočí panenky, ale jsi takový inteligent, že to nevíš.

ivoadler ( 13. listopadu 2014 19:03 )

Co je "přirozený běh věcí"? Pořád nevíme, komu kostel patřil a patří. Zato slintáme nad počínáním bezdomovce. Pokud patřil (patří) státu, pak je věcí majitele (státu), jak se o něj stará. Případů, kdy se majitelé nestarají o stav svých nemovitostí, jsou mraky. Výmluva, že církev nemá peníze, je blbost. Církevní hodnostáři jsou ověšeni zlatem. Mám k tomu vlastní fotografickou dokumentaci. Oltáře a kříže hýří zlatem. Na oslňování věřících má církev peněz dost. Na údržbu nemovitostí už ne.

jana999 ( 13. listopadu 2014 17:58 )

no hlavně, že církev dokázala ukrást i peníze, co si lidi nasbírali na opravu kostela, lidi opravdu jste tak hloupí, že chcete živit tuhle nemakací zbytečnou sebranku, vždyt jsou horší než romové, kecají nesmysly a k majetkům přišli jen upalováním, vražděním a válkami

Zobrazit celou diskusi