Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kapitánovi trajektu hrozil trest smrti: Za tři stovky mrtvých dostal 36 let!

Autor: ČTK, simao - 
11. listopadu 2014
07:18

304 lidí zahynulo při dubnové tragédii jihokorejského trajektu Sewol. 69letý kapitán, který jej řídil, ale loď opustil mezi prvními, dostal nyní u soudu 36 let natvrdo!

Kapitán I Čun-sok stanul před soudem společně se 14 členy posádky. Hrozil mu až trest smrti. Opuštěním lodi mezi prvními podle soudu nedostál svým povinnostem, což vedlo ke smrti pasažérů, především studentů.

Kapitán se během procesu za své chování omluvil a prohlásil, že netušil, že jeho počínání si vyžádá tolik obětí. Trajekt převážel přes 470 lidí, potopil se 16. dubna. Více než 320 pasažérů byli středoškoláci na školním výletě.

Dosud se podařilo najít těla 295 lidí, ostatky dalších devíti se nadále pohřešují. Jižní Korea však dnes před vynesením verdiktu oznámila, že končí s podmořským hledáním zbylých těl. Podle ministra pro oceány a rybolov už je jen mizivá šance, že by se mohla pohřešovaná těla najít. Během pátrání v potopeném trajektu zemřeli dva civilní potápěči.

"Naši milovaní zůstávají uvěznění ve studené vodě a toto rozhodnutí je pro nás nesmírně bolestivé. Ale sami jsme požádali o zastavení pátrání kvůli obavám z bezpečnosti," řekla na tiskové konferenci šestatřicetiletá manželka jednoho z učitelů, jehož tělo se nepodařilo nalézt.

Vedle pátrání končí však i ostře sledovaný proces, ve kterém soud rozhodl o tom, že posádka byla spíše nekompetentní, než aby jednala úmyslně. Právě díky tomu se kapitán patrně vyhnul trestu smrti. Soud přitom probíhal v rozjitřené atmosféře, posádka obtížně sháněla i zástupce, neboť je nikdo zastupovat nechtěl. Padly i další rozsudky - hlavní lodní inženýr dostal 30 let vězení a dalších 13 lidí poslal soud za mříže na dobu od 5 do 20 let, uvedla tisková agentura Jonhap.

Zobrazit celou diskusi