Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

První policejní hymna? Hloupý vtip, myslí si legendární kapelník Hybš!

Autor: poe, höh, mir - 
10. listopadu 2014
21:29

Za velký přešlap označili policisté hymnu, kterou jim jejich vedení chtělo dát jako dárek. „Připomíná socialistické budovatelské písně a dělá nám jen ostudu,“ hřímali na Facebooku. Blesk požádal o názor kapelníka a muzikanta Václava Hybše (79).

V českém hudebním světě je Václav Hybš pojmem již několik desetiletí. Jsou ale písně, které dokážou zaskočit i jeho. Jako třeba první policejní hymna.

„Nepochopil jsem to, považuji to za hloupý vtip. Vypadá to, jako by někdo použil základy z dřívějších budovatelských písní a nově přezpíval. Nechápu proč,“ řekl Blesku k dílu, k němuž hudbu složil dirigent Hradní stráže a policie Jan Zástěra a text napsal Martin Budek.

První policejní hymna nazvaná V životě nestačí jen snít vznikala zhruba sedm měsíců. Policie ji chtěla využívat při slavnostních ceremoniálech a pietních akcích. Tam se ale zatím hrát nebude.

Po vlně kritiky zasáhl policejní prezident Tomáš Tuhý a hymnu vrátil k přepracování. Policii to nebude stát nic. Píseň byla vytvořena jako zaměstnanecké dílo.

Hymna PČR

V životě nestačí jen snít

Hudba: Jan Zástěra

Text: Martin Budek

V životě nestačí jen snít, vždy dobro chtít, zlo mužně přemáhat, je třeba snahu navíc mít: chránit a pomáhat. Ten, kdo chce nad pořádkem bdít, svůj slib má ctít a nikdy neváhat, vždy věrně na paměti mít: chránit a pomáhat.

Video Policejní hymna - Archiv Blesku
Video se připravuje ...

 

baronessa ( 11. listopadu 2014 06:23 )

Nemuseli se namáhat se skládáním, stačilo převzít policejní píseň z filmu Tajemství hradu v Karpatech. Přece "Salašára populára lubá svojho policára" musí vzít za srdce každého a pochoduje se u toho taky dobře. I skáče na stromy. Náskokem skok!

kiwi65 ( 10. listopadu 2014 23:13 )

Já myslím že hymna se k naší policii docela hodí.Jen nastavuje zrcadlo k chování této prapodivné instituci.

siroky11 ( 10. listopadu 2014 21:51 )

Řekl bych "revoluční pochod do prvomájového průvodu"

Zobrazit celou diskusi