Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Chaos v Londýně: S demonstranty řádil v ulicích i Russel Brand!

Autor: shp - 
6. listopadu 2014
14:15

Noc Guye Fawkese se v Londýně zvrtla v pořádně drsnou demonstraci. Stovky lidí se sešly, aby protestovaly proti ekonomické situaci ve Velké Británii a podpořily protivládní náladu. Jak ale mnozí protestující přiznali, šlo jim o vyvolání co největšího chaosu. A to si komik Russel Brand nenechal ujít.

Noc Guye Fawkese se slaví ve Velké Británii 5. listopadu jako připomínka Spiknutí střelného prachu v roce 1605. Britové obvykle odpalují ohňostroje, aby si připomněli, že protestantský král Jakub I. Stuart přežil pokus o atentát, který provedl anglický voják katolického vyznání.

Letos výročí využila hackerská a antipravicová skupina Anonymous k tomu, aby svolala co největší počet lidí, kteří na obličej navléknou masku Guye Fawkese, který se o atentát na krále v roce 1605 pokusil. Jejich cílem bylo zablokovat dopravu.

Nakonec došlo k potyčkám s policií, vzduchem létaly dělobuchy a demonstranti odpálili i ohňostroj v ulicích Londýna. V poutech a následně na policejní stanici skončilo 10 lidí.

Podpořit demonstranty a zviditelnit se nakonec přišel i britský komik a herec Russel Brand. Protestanty plácal po ramenou, vykřikoval protivládní hesla a samozřejmě se nechal vyfotit. Nakonec se navážel do eurokritika Borise Johnsona. Na demonstraci tak získal komik několik desítek nových fanoušků.

annakarenina ( 6. listopadu 2014 17:11 )

Brusel dnes: http://www.blick.ch/news/ausland/belgien-in-bruessel-demonstrieren-100000-menschen-gegen-spar politik-id3252615.html

londynskypes ( 6. listopadu 2014 15:04 )

jen bl.bove cest.i pisou a stezuji si na netu .. fujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj

Zobrazit celou diskusi