Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Maketa slavné Ďáblovy bible v Karviné: Dotkněte se satana!

Autor: Tereza Hodáliková - 
15. listopadu 2014
23:00

Na světě jsou pouze dvě Ďáblovy bible – jeden originál a jedna věrohodná kopie. Tu první střeží ve Švédské královské knihovně. Tu druhou budou mají lidé šanci si prohlédnout na zámku Fryštát v Karviné!

„Jediná maketa byla vyrobena na zakázku u příležitosti knižní výstavy v Olomouci a její cena je odhadována na půl milionu korun,“ informovala mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová s tím, že město má tento unikát zapůjčený do 14. prosince. A jelikož se jedná o kopii, budou mít návštěvníci šanci si knihu nejen prohlédnout, ale i osahat.

Originál pochází z 13. století a někteří historikové ho označují za jeden z divů světa. Patrně vznikl v klášteře Podlažice u Chrudimi a v roce 1594 se stal součástí sbírky císaře Rudolfa II. Na konci třicetileté války ho ale ukořistila švédská armáda a odvezla nastálo do Stockholmu.

Váží 78 kg

Desky kopie Ďáblovy bible jsou vyrobené z přírodní hovězí kůže. „Rozměry jsou identické s originálem, celková váha je 78 kilogramů. Zdobení je téměř jako u originálu,“ popsala maketu mluvčí.

Obrovská kniha

Codex gigas je největší rukopisná kniha světa. Bývá označována latinsko- řecky Codex gigas (v překladu »Obrovská kniha«), počeštěně Kodex gigas, nebo podle výjimečného vyobrazení ďábla také jako Ďáblova bible. Záměrem autora bylo shrnout veškeré vědění do jediného díla, vytvořit jakousi »knihovnu v jediné knize«.

Na 312 pergamenových listech jsou zaznamenány i různé texty včetně Kosmovy kroniky nebo zaklínacích formulí proti nemocem či na vypátrání zlodějů.

Kdy a kde

Kopie bible bude k vidění zdarma na zámku Fryštát v Karviné

Prohlédnout si můžete bibli od tohoto pátku do 14. prosince

Vždy od úterý do pátku od 10:00 do 16:00, o víkendech pak ještě o hodinu déle.

alna ( 16. listopadu 2014 08:00 )

miroslav ( 16. listopadu 2014 03:39 )

Lapkové

Zobrazit celou diskusi