Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Z koncentračního tábora Dachau ukradli zloději nápis »Práce osvobozuje«

Autor: ČTK - 
3. listopadu 2014
15:52

Z někdejšího koncentračního tábora Dachau někdo ukradl původní dveře se cynickým nacistickým heslem Arbeit macht frei (Práce osvobozuje). Ukradené dveře byly součástí brány v hlavním vchodu, informovala agentura DPA.

Soukromá bezpečnostní služba krádež zaznamenala v neděli brzy ráno, informovala policie. Ještě krátce před půlnocí byly dveře z kujného železa na svém místě.

Černé dveře měřily téměř metr na šířku a dva metry na výšku. Pachatel nebo pachatelé museli nejdřív přelézt jiné křídlové dveře, aby se dostali do areálu. Je pravděpodobné, že dveře musely být odvezeny automobilem.

Pátrání v okolí památníku nedaleko Mnichova bylo zatím bezvýsledné. Policie tak zatím nedokáže říct ani to, zda za krádeží stojí neonacisté, nebo svérázný sběratel.

Dachau byl prvním velkým trvalým koncentračním táborem nacistů a stal se modelem pro pozdější podobná zařízení. Podle údajů táborem prošlo více než 200.000 lidí, z nichž nejméně 30.000 věznění nepřežilo.

Pokusy o krádeže předmětů zejména na památku jsou v někdejších koncentračních táborech poměrně časté. Týká se to i areálu někdejšího vyhlazovacího tábora v Osvětimi, kde největší pozdvižení v roce 2009 vyvolala krádež kovového nápisu Arbeit macht frei z brány tábora.

Za zorganizování krádeže někdejšího vůdce švédských neonacistů Anderse Högströma odsoudil polský soud k více než dvěma a půl roku vězení.

londynskypes ( 3. listopadu 2014 19:30 )

boze takova depresivni vrata jdete s tim uz nekam ... zijte budoucnosti nac to udrzujete pak se divite ze ta mladez vyznava nacismus

Zobrazit celou diskusi