Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Islamistka napojena na ISIS připravovala teroristické útoky: Zadrželi ji v Británii

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
22. října 2014
13:44

Britská policie zatkla pětadvacetiletou ženu. Údajně byla napojená na islamisty z Islmáského státu a  připravovala teroristické útoky.  Británie se zapojila do koalice, která v těchto zemích bojuje proti ozbrojencům radikálního hnutí Islámský stát (IS). Vedení IS vyzvalo muslimy k útokům proti členům této koalice.

Vyšetřovatelé dopadli ženu při zátahu na dvou místech v hrabství Bedfordshire a odvezli ji do Londýna k výslechu, uvedli představitelé protiteroristického centra. Jeho mluvčí upřesnil, že od začátku roku policie zatkla 218 osob. Hrozba ze strany islamistů se podle něj v Británii letos zvýšila.

Britský soud minulý týden obvinil čtyři muže ve věku 20 až 24 let z plánování teroristických útoků proti policistům a vojákům v ulicích Londýna. Muži byli také obviněni, že přísahali věrnost islamistické organizaci Islámský stát a že si chtěli koupit střelnou zbraň s tlumičem.

Šéf londýnské policie Bernard Hogan-Howe v úterý řekl, že bojovat po boku přívrženců Islámského státu odjíždí v poslední době z Británie do Sýrie a Iráku nejméně pět Britů týdně. Odhadem jich již celkem odjelo na 500. Stejný jev zaregistrovaly bezpečnostní síly například ve Francii a Německu.

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière minulý týden oznámil, že Berlín chystá odnětí průkazů totožnosti islámským extremistům, u nichž je podezření, že chtějí cestovat do Iráku nebo Sýrie a tam se připojit k teroristickým skupinám. Tyto osoby by pak dostaly náhradní a dočasné doklady, v nichž by bylo v několika jazycích zdůrazněno, že průkaz neopravňuje jeho držitele k opuštění země.

De Maizière řekl, že už nyní je možné lidem odnímat cestovní pasy, ale dosud nebylo možné jim vzít či označit občanské průkazy, na něž němečtí občané mohou cestovat do mnoha zemí nejen Evropské unie.

Odhaduje se, že v posledních letech se do bojů po boku Islámského státu a dalších islamistických organizací zapojilo přes 2000 Evropanů a evropské státy se obávají, že budou po návratu chtít páchat teroristické činy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi