Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Začali (konečně) chytat ebolu! Na letišti v Praze otevřeli speciální ordinaci

Autor: tho, lmk - 
21. října 2014
17:06

Na letišti Václava Havla včera začali kontrolovat cestující, zda nemají nebezpečnou ebolu. Do improvizované ordinace zamíří pouze »podezřelí«, kteří pobývali v posledních 42 dnech v Guinei, Libérii či Sieře Leone!

Kontrola začíná už na palubě letadla, kdy musí všichni cestující odevzdat vyplněný dotazník – tzv. příletovou kartu. „Zde musí uvést například i číslo letu, které je pro nás velmi důležité. Protože pokud by se ukázalo, že osoba je v riziku onemocnění, tak by bylo třeba zajistit všechny kontakty, které s ním sdíleli jednu řadu, eventuálně seděli přední či za ní,“ popsala včera epidemioložka Zdeňka Jágrová.

V případě, že se dotyčný cestující vrací ze zasažené oblasti, čeká po příletu na letiště ještě návštěva improvizované ordinace. Ta se nachází se mezi terminálem 1 a 2. Zde lékaři provedou rozsáhlý pohovor, změří teplotu a pak se vyhodnotí rizika. „Zatím každý pacient, který ebolou onemocněl, měl teplotu. Proto ta teplota je takovým znakem,“ okomentovala teploměr, jediný lékařský přístroj v ordinaci Jágrová.

calexandra ( 21. října 2014 18:58 )

Na jedne strane souhlasim, na druhe strane pokud by se to vymklo z rukou, budem vsichni nadavat, ze to stat podcenil a nepodnikl zadna bezpecnostni opatreni... Toz si pak vyber

calexandra ( 21. října 2014 18:56 )

Abych pravdu rekla, nevim, a nehraji si na chytrolina, ktery by rozdaval rady, ponevac na to nejsem studovana. Jen si myslim, ze tahle metoda neni 100%. Samozrejme, ze je tu moznost krevnich testu, ale vzhledem k casove a financni narocnosti se obavam, ze je to nerealne...nebo ze by ? zalezi na tom, kolik je do prevence stat ochotny investovat...

gogo ( 21. října 2014 18:49 )

A jak by jste postupovala Vy ?

gogo ( 21. října 2014 18:46 )

Myslím si, že jde o hysterii, jako byla nemoc šílených krav či ptačí chřipka o nichž dnes ani pes neštěkne..

calexandra ( 21. října 2014 18:45 )

Paralenem

Zobrazit celou diskusi