Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za 6 dní tři podezření na EBOLU v Česku: Co doporučují lékařům?

Autor: sch, tho - 
14. října 2014
05:23

Svět děsí smrtelná nemoc ebola. Od začátku roku zemřelo 4033 lidí, v poslední době začala nemoc pronikat z Afriky i do dalších zemí. V Česku bijí lékaři na poplach prakticky při každém kychnutí.

Aby se lékaři nenakazili při ošetřování lidí, u kterých by se mohla nákaza vyskytnout, existují pro ně speciální balíčky s ochrannnými prostředky.

„Je doporučeno mít roušku, rukavice a brýle. A také jsme diskutovali o overalech,“ řekla Blesku Jana Uhrová, místopředsedkyně sdružení praktických lékařů. Jeden balíček s označením SSP3 vyjde nejméně na 500 korun, nejvíce na 1500. Záleží na kvalitě materiálů. Lékaři si je musí platit sami!

Nemocné přepraví soukromníci

Obchodníka, u kterého bylo podezření, že má ebolu, vezla minulý týden z Nemocnice Na Homolce na Bulovku soukromá zdravotní služba, studenta z Ghany z hlavního nádraží taktéž.

Jak je možné, že to nemá pod palcem pražská záchranka? „Vyjmuli nás ze zákona. Hygienickou službou je nasmlouvaná soukromá firma,“ řekl ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz. Poslední případ podezření na ebolu byl zaznamenán v sobotu u ženy z Karlových Varů.

 

krucipisek1 ( 14. října 2014 10:11 )

Ale z tapetovànì abeced lze vyvodit, ze blàznivà kràva nevymizela.

nyctereutes ( 14. října 2014 07:37 )

A jé, ptačí a prasečí chřipka už jsou passé, tak budeme strašit s ebolou...

Zobrazit celou diskusi