Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podezření na ebolu v Česku: Kdo všechno může být nakažený?!

Autor: Pavel Schuster, Jan Doležal - 
12. října 2014
07:01

Hrozba smrtícího viru eboly u českého pacienta se nepotvrdila. Objevily se však další - v Karlových Varech a opět i v metropoli. Má vůbec Česko přehled o turistech, kteří by mohli být nakažení?!

Kdyby se podezření na ebolu u byznysmena (56) opravdu potvrdilo, na nějaká opatření by bylo už trochu pozdě. Do Nemocnice Na Homolce přišel totiž až 23. den poté, co se vrátil z liberijské Monrovie. Jenže inkubační doba eboly je 21 dní, nakažlivá je tedy po uplynutí této lhůty.

 

Ebola v Praze:

 

Video Podezření na EBOLU v Česku! Začal platit krizový režim! - David Vaníček
Video se připravuje ...

Všichni lidé z okolí muže byli preventivně kontaktováni. „Probíhalo vyšetřování kontaktů – 10 lidí z rodiny, 3 zdravotníci a 3 spolupacienti. Podle výsledků by pak bylo rozhodnuto o zdravotním dohledu, výsledek byl ale negativní,“ řekl na včerejší tiskovce hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Nemám ebolu? To je skvělý!

Proč přišel tak pozdě? Proč byl tak klidný? Otázky, které si lidé pokládají v souvislosti s mužem, kterého hospitalizovali s podezřením na ebolu, mají jasnou odpověď! Mohlo by se zdát, že podnikatel (56) riziko podcenil. „Malárii prodělal už třikrát, proto byl tak klidný. Na Homolku přišel až ve čtvrtek, protože se po předešlých zkušenostech snažil vyléčit svépomocí,“ řekl Blesku mluvčí Bulovky Martin Šalek.

Do Libérie totiž létá pravidelně. Naposledy se z ní vrátil před 24 dny. Když se samoléčba nedařila a horečky začaly šplhat až k 40 stupňům, vydal se do nemocnice. Po tlumicích prášcích spokojeně usnul, v bioboxu strávil 12 hodin. Proč byl tak klidný? „Když mu včera ráno lékaři sdělili, že ebolu nemá, řekl jen, že to je skvělý,“ doplnil Šalek. Prý je v kondici a už i normálně jí. Lékaři mu podávají antimalarika.

Ebola ve Španělsku:

Video Ebola v Evropě: Nakažená sestra možná infikovala své kolegy! - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

Bratr nakažené Španělky: Dělal jsem si legraci, že dostala ebolu

Stav španělské zdravotní sestry Teresy Romero (44) infikované ebolou se výrazně zhoršil! Její bratr José Ramón Romero (40) přitom před pár dny o zákeřné chorobě žertoval… „Když jsem jí volal, řekla mi, že má chřipku. Já si z ní dělal srandu, že má ebolu. Jak jsem mohl vědět, že se to opravdu stane?“ říká zdrcený bratr. Doktoři mu navíc řekli, že její stav je vážný a bojí se nejhoršího… José ke všemu přišel o živobytí. 

Pracuje jako tesař a šéf mu řekl, ať radši nechodí do práce… pro jistotu. Ruben Moreno, mluvčí ministerstva zdravotnictví, médiím prozradil, že sestřička údajně přiznala, že se dotkla „rukavicí své tváře“. Samotná Teresa se k nemoci vyjádřila takto: „Myslím si, že k přenosu došlo, když jsem si sundala ochranný oblek. Ale nejsem si jistá… Každopádně musím nemoc překonat, musím vydržet,“ svěřila se zdravotní sestra v telefonickém rozhovoru španělskému listu El País.

tymitaky ( 12. října 2014 10:53 )

Teroristé to mohou zabalit, víc strachu a paniky nenaženou než bulvární novináři.

Zobrazit celou diskusi