Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mladší sestra nahradila diktátora Kima ve vedení Severní Koreje?

Autor: ČTK, simao - 
10. října 2014
19:20

Severokorejci v pátek oslavili velký státní svátek. Jenže diktátor Kim (31) stále nikde! Pořád ho trápí zdraví? Objevily se i nové spekulace. Svrhla ho jeho mladší sestra Kim Jo-čong (27) a vede KLDR místo něj! Co je na tom pravdy? A co se o téhle subtilní dívce ví?

Sestra Kim Čong-una vystoupila zpozvdálí a vede dočasně Severní Koreu! To je nejnovější spekulace kolem dění v KLDR, které nepřestává udivovat. Diktátor Kim zmizel, neobjevil se ani dnes během oslav 69. výročí založení vládnoucí Korejské strany práce. Zmizela i Kimova manželka Ri Sol-ču.

Severokorejské státní sdělovací prostředky sice pěly jako obvykle chválu na vůdce země, jenže tím může být po mladém Kimovi, jeho otci Kim Čong-ilovi a dědovi Kim Ir-senovi tentokrát žena! Uvedla to i známá televize CNN. Spekuluje však o tom, že nešlo o převrat. Ale o to, že Kimova sestra Kim Jo-čong vede zemi dočasně kvůli zdravotní indispozici mladého vůdce.

Ať už se spekulace potvrdí, a nebo ne, jedno je však prý podle CNN jisté - hvězda Kimovy sestry stoupá. V posledním roce byla k vidění přece jen častěji než dřív i v severokorejských médiích. Moc se toho přitom o ní neví. Jsou to jen útržky. Třeba to, že stejně jako Kim Čong-un potají a pod falešným jménem vystudovala ve Švýcarsku v letech 1996 až 2000. Po návratu prý měla navštěvovat ještě Kim Ir-senovu vojenskou univerzitu v KLDR.

Analytik: Sestra je logickou volbou

Kimova sestra prý začala postupovat po stranickém žebříčku od začátku roku, upozornil CNN znalec prostředí KLDR Victor Cha. Nyní mohla převzít za svého bratra i důležité státní povinnosti. "Je možné, že je v nějaké takové dočasné pozici. Pro severokorejský systém je velmi těžké fungovat bez jednoho z členů Kimovy rodiny v čele. Takže, pokud je Kim Čong-un indisponován, je skutečně jedinou možností, která zbývá," upozornil uznávaný analytik. 

Jenže v souvislosti s KLDR se spekulovalo i o převzetí moci ze strany armády. V tom případě by se k moci prodral generál Hwang Pjong-so, který je považovaný za druhou nejmocnější figuru v Severní Koreji. Tenhle "Muž číslo 2" se namísto Kima zúčastnil i přivítání úspěšných severokorejských sportovců z Asijských her, kde KLDR skončila sedmá v hodnocení národů s 36 medailemi.

Sport však diktátora Kima na veřejnost nevytáhl. A ani dnešní oslava. Na veřejnosti se neobjevil již přes měsíc. I severokorejská oficiální média mlčí o tom, že by se Kim zúčastnil spolu s řadou vysoce postavených činitelů některé z akcí, které výročí založení komunistické strany obvykle provázejí.

Přesto se i dnes objevovala hlášení, že "strana neustále sílí pod zkušeným vedením maršála Kim Čong-una". Podle oficiálního dokumentu z konce minulého měsíce čelil jistému "nepohodlí", což vedlo k mezinárodním spekulacím, že by mohl být nemocný.

shakin ( 11. října 2014 13:56 )

...nebo už ho nechala sestřička popravit, dělají to tam přeci normálně.

jity ( 11. října 2014 11:18 )

A co dál? Bude tam občanská válka? Ono už nyní to tam stojí za houno.

wimr ( 11. října 2014 08:19 )

horší než to bylo za topolánka, klauze, nebo nečase s kalouskem to tam rozhodně není

dr.banec ( 10. října 2014 23:04 )

Šmarjajosefe už nechlastej

pgga ( 10. října 2014 22:50 )

Zobrazit celou diskusi