Podzim k sežrání! Japonci milují smažené javorové listy! Jak na ně?
Že japonská kuchyně je plná zvláštností, není našincovi neznámé. Želé z fazolí, zmrzlina s příchutí zeleného čaje, česneku nebo krevet. To nic není proti smažené pochoutce, která je přímo oslavou podzimu!
Smažené listy japonského javoru v těstíčku tempura jsou tradiční specialitou ze severu Japonska z oblasti Osaka na ostrově Honšú. Není to sice příliš obvyklá pochutina, o to víc exotická…
Co na těstíčko?
1 hrnek hladké mouky
1 vejce
1 hrnek velmi studené vody
Možná bude trochu problém, sehnat listy japonského javoru, který roste pouze v Japonsku. Nicméně, pokud se vám to podaří, smíchejte všechny ingredience dohromady, do těstíčka namáčejte omyté a osušené javorové listy a smažte v rozpáleném oleji. Některé recepty mají variantu osmažené listy obalit v sezamu či je lze posolit. Experimentování se zřejmě meze nekladou. Sezamové semínka lze přidat rovnou to těstíčka. Smažené listy se dají jíst samotné nebo je můžete namáčet do nejrůznějších omáček a dipů.
Tempura je tradiční způsob připravovaní jídel. V těstíčku lze obalovat jakoukoli zeleninu, krájenou na plátky, nebo houby, krevety či maso.
Ano , vůbec bych neriskoval otravu .Kdyby byly listy z javoru jedlé , dávno by česká kuchyně našla uplatnění .Ani nemusí hledat nové "lahůdky" nejen z Japonska .Jsme Keltové a jíme maso a ne listí a trávu .Navíc ty patly a břečky z východu stojí za .... , i jako vše ostatní.