Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Záhada zmizení Kim Čong-una: Je nemocný, nebo byl svržen?

Autor: ČTK, lm, mb - 
5. října 2014
09:20

Kam zmizel severokorejský diktátor Kim Čong-un (31)? Tak tuto otázku si nekladou jen obyvatelé KLDR, ale i celý svět. Dosud se mělo za to, že »milovaný vůdce« je nemocný, ale podle posledních spekulací mohl být i svržen!

Severokorejský diktátor Kim Čong-un prý není nemocný a žádné problémy nemá. Podle jihokorejského ministra pro sjednocení Rju Kihl-čea to řekl jeden z tříčlenné severokorejské delegace, která v sobotu podnikla nečekanou návštěvu Soulu. Kim se již asi měsíc neobjevil na veřejnosti a na konci září přiznala určité zdravotní problémy 31letého vůdce KLDR severokorejská státní média.

"Zmínil jsem se tajemníkovi Kim Jang-konovi o zprávách, že (Kim Čong-un) má potíže, zeptal jsem se ho na jeho zdraví a tajemník Kim řekl, že vůbec žádný problém neexistuje," řekl dnes ministr televizní stanici KBS.

Tajemník Kim patří spolu se dvěma dalšími členy delegace mezi nejužší vedení KLDR. Jihokorejská média po schůzce delegace s vysoce postavenými jihokorejskými činiteli oznámila, že severokorejští zástupci souhlasili s druhým kolem rozhovorů na vysoké úrovni se Soulem na přelomu října a listopadu.

Když severokorejská televize odvysílala dokumentární pořad, v němž byly patrné Kimovy potíže s chůzí, objevily se dohady, že se severokorejský vůdce zotavuje po operaci obou kotníků. Odborníci také vzhledem ke Kimově obezitě spekulují, že diktátora nejspíš trápí dna. Podle zprávy organizace North Korea Intellectual Solidarity (NKIS) z tohoto týdne se Kim Čong-un v současnosti léčí na špičkové klinice pro vysoké politické představitele v metropoli Pchjongjangu.

Bývalý vysoce postavený příslušník severokorejské tajné služby, který uprchl na Západ, ale tvrdí něco úplně jiného. Severokorejský diktátor Kim Čong-un byl prý svržen, a to již v roce 2013! Kim je teď prý pouhá loutka v rukách vládnoucí elity. Samotný »milovaný vůdce«, jak si diktátor rád nechává říkat, je v současné době v nemocnici a zemi dočasně řídí jeho sestra Kim Jo-čong (27).

bjutifl ( 6. října 2014 13:10 )

Není se z čeho radovat. Jde o mocenský ekonomický boj o vedení, ne o změnu režimu.

bjutifl ( 6. října 2014 13:08 )

V týhle neuměle sepsaný podobě možná. V serióznější to samé najdeš i v solidních médiích.

vosavopruz ( 5. října 2014 21:45 )

už si ho do tej láhve nestrkej,nepůjde ti vyndat

clearstream ( 5. října 2014 17:29 )

  hlavně si celou doměnku Aha vycucalo z prstu!!!

viam ( 5. října 2014 16:23 )

Kéž by.

Zobrazit celou diskusi