Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vzkaz z první republiky: V soše se našel granát. Ukrýval poklad!

Autor: ČTK, lm - 
3. října 2014
18:32

Velmi nepříjemné překvapení čekalo restaurátora sochy svatého Jana Nepomuckého z obce Norberčany na Olomoucku. Když sochu opravoval, vypadl na něj dělostřelecký granát! Místo výbuchu ale na přivolané pyrotechniky vypadly »poklady« z roku 1925!

"Uvnitř granátu byla vložena hermeticky uzavřená skleněná lahvička s kovovým uzávěrem. Obsahovala písemnosti a plechovou krabičku se zhruba 20 mincemi různé velikosti. Granát byl vyplněn koňskými žíněmi," uvedla Černocká.

Schránka obsahovala prvorepublikové dokumenty ze života obce, které v roce 1925 sepsal místní učitel, seznam obyvatel včetně výměry polí a pozemků, ceny potravin, vzorky potravinových lístků, mince a bankovky. "Dokument také obsahoval podrobný popis tajného uložení schránky do podstavce," podotkla Černocká.

Listiny převzal archivář Miroslav Koudela a mince zaměstnanci Vlastivědného muzea v Olomouci, kteří je zrestaurují. "Kopii všech dokumentů obdrží obec pro založení do kroniky obce. Také mince se po odborném zásahu vrátí zpět do Norberčan," řekla Černocká.

Jakmile bude socha sv. Jana Nepomuckého zrestaurována, tak obec do jejího podstavce umístí novou schránku, jejíž obsah budoucí generace seznámí se životem na začátku 21. století.

tarot666 ( 3. října 2014 18:40 )

Trapně zkopírovaný článek z MFDnes,který vyšel již před 2 dny

Zobrazit celou diskusi