Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Amerika znovu zasahuje: Proti Islámskému státu vyslala do Sýrie letadla!

Autor: ČTK - 
27. září 2014
09:32

 Spojené státy v noci na dnešek začaly znovu útočit proti radikálnímu hnutí Islámský stát v Sýrii. Boje zde jsou prý již "téměř nepřetržité". Letecké údery již dříve zničily několik základen islamistů u města Majadín.

"V Sýrii probíhají americké letecké operace," řekl představitel, který si přál zůstat v anonymitě. Počet úderů, jejich cíle ani případnou účast jiného státu neupřesnil. V kampani proti IS v Sýrii Američanům pomáhá pět arabských spojenců - Jordánsko, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Katar a Bahrajn.

Údery, které Spojené státy podnikly už v noci na pátek, zasáhly v Sýrii základny a pozice islamistů v okolí města Majadín ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur u hranic s Irákem.

Spojené státy s pomocí Francie od minulého týdne útočí také na pozice IS v Iráku. V pátek se k nim přidaly svými bojovými letouny i Británie, Belgie a Dánsko.

Islámský stát vyzval nedávno své přívržence ve světě, aby útočili na občany a území členů této západní koalice. Vlnu pobouření pak v minulých dnech vyvolala vražda francouzského turisty, kterého islamisté unesli na severu Alžírska.

 

kung-fu-jane ( 28. září 2014 11:14 )

Když Američan zaseje vítr v Iráku nebo Libyi, sklízí tamní lid bouři a občanskou válku. Je neuvěřitelné, že je v tom EU ještě podporuje...

jura1 ( 27. září 2014 12:21 )

Islámský stát utahuje smyčku kolem kurdského města. Takže co je platné vysílání letadel, když Islám vítězí, tato nejnovější zpráva na Novinkách ukazuje na USA co za šlamastiku svojí chamtivostí po celosvětové moci kvůli penězům zavinili, prý v zájmu demokracie .

Zobrazit celou diskusi