Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nebezpečný fosfor vozí staré vagony, co pamatují Brežněva: Firma ovládaná Bakalou děsí obce v okolí

Po české železnici přepravuje firma, ovládaná miliardářem Bakalou, nebezpečný fosfor ve starých sovětských vagonech. Panují obavy z opakování ukrajinské nehody z roku 2007...
Po české železnici přepravuje firma, ovládaná miliardářem Bakalou, nebezpečný fosfor ve starých sovětských vagonech. Panují obavy z opakování ukrajinské nehody z roku 2007...  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
26. září 2014
14:25

Vysoce hořlavý bílý fosfor z Kazachstánu prý přepravují ve starých a nevyhovujících sovětských vagonech! Nevadí, dostali na ně výjimku. Tenhle postup firmy AWT, která patří do impéria miliardáře Zdeňka Bakaly, však zneklidňuje veřejnost. Především obce, které leží na trase, kudy nebezpečný náklad jezdí. Co kdyby došlo k havárii...

Z Petrovic u Karviné přes Bohumín do břeclavské chemičky - to je trasa, po které vyráží stará sovětská souprava, která nahání lidem strach. Na problém upozornila páteční MF Dnes. Jde přitom o stejný typ vlaku, který po nehodě nákladu firmy Kazfosfat na západě Ukrajiny v roce 2007 způsobil zamoření dvou desítek vesnic a 90 kilometrů čtverečních. A stal se pro některé Ukrajince druhým Černobylem.

Dopravce AWT (dříve OKDD), který spadá do impéria, ovládaného miliardáře Zdeňkem Bakalou, však dostal na tenhle kontroverzní převoz nebezpečného materiálu výjimku. A to celkem na provoz 45 zastaralých vozů. Podepsal ji vlastnoručně ministr dopravy Antonín Prachař a prodloužil ji tak do konce letošního roku.

Vagony přitom nevyhovují normám RID, tedy Řádu pro přepravu nebezpečných věcí, závazného v EU. Dle společnosti AWT však jsou postupně nahrazovány již vyhovujícími kontejnery. A od roku 2015 se prý přejde na kontejnery úplně, jen jich zkrátka nebyl dostatek...

Ještě v zimě to však vypadalo, že společnost AWT a chemička Fosfa již další výjimku na provoz "fosforového vlaku" nedostanou. "Výjimka byla dána historicky na základě evropské směrnice. jen jsem na základě žádosti dopravce podpořené žádostí příjemce nastavil nová bezpečnostní pravidla s cílem zvýšení bezpečnosti přeprav," uvedl v MfD Prachař. 

Vlaky mají například omezenou rychlost, jakou se mohou pohybovat, jezdí jednou měsíčně a v noci. A tak je vlastně vše v pořádku. Do momentu, než by došlo k neštěstí. Katastrofický scénář si však nikdo nepřipouští. I když obce, které leží po trase sovětské soupravy, mají přece jen trochu nahnáno. Co kdyby... Jak ale MF Dnes upozorňuje, Prachař povolil průjezd soupravy dokonce i přes Přerov - a tam sám bydlí. 

abcd.adcb ( 26. září 2014 18:46 )

Hlavně se z toho neposer!

mazanykralicek ( 26. září 2014 17:58 )

Sorry oprava :- hrozně jste mne rozesmála jste vtipná, je to fakt šílené ten úsměv

abcd.adcb ( 26. září 2014 17:52 )

Strč si to do perdele, ty impotentní debile!

mazanykralicek ( 26. září 2014 17:23 )

andorea hrozně jsi mne rozesmála díky

rynger ( 26. září 2014 16:13 )

Přesně ty rozesmátý fakt ne je neuvěřitelné , jak za tuhle zrůdičku mluví jeho xicht, stal se obětí svýho vlastního xichtu))

Zobrazit celou diskusi