Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Panika v Chebu: Pod vodou jsou jaderné rakety, tvrdil bratr Klausova poradce

Autor: František Prachař - 
21. září 2014
17:27

Když je někdo bratrem dlouholetého poradce prezidenta, berou se jeho slova i tvrzení mnohem vážněji než u jiných lidí. Přesně to je případ bývalého chebského starosty Václava Jakla (59).

Budiž řečeno rovnou, že Ladislav Jakl, dlouholetý stín Václava Klause, nemá s chebskou kauzou nic společného. Až na příjmení, které se svým bratrem, exstarostou Chebu, sdílí. Spoustě lidem to stačilo – vzhledem k někdejšímu postavení obou bratrů.

Bývalý starosta Chebu (1998 – 2002) a pak i místostarosta (2002 – 2006) Václav Jakl se netají tím, že ho politika a hlavně chování některých lidí vůči němu zklamaly.

„Když jsem skončil ve funkcích na městě, dali ode mě všichni ruce pryč. Najednou jsem byl nezaměstnaný a musel jsem začít uvažovat, čím se živit,“ řekl Nedělnímu Blesku při kávě v příjemném podniku Café 11. A tak založil Chebský servis, informační a inzertní měsíčník. Správně usoudil, že kromě inzerátů v něm musí být něco, co by přitáhlo čtenáře. Měla to být rubrika Jestlipak o Chebu víte…

Právě v ní se v červenci objevil článek, kterému mnozí uvěřili a málem začala panika. V mnoha případech spojovaná s ťukáním na čelo.

Zlo pod vodou

»Na dně chebských přehrad číhá zlo«, hlásal titulek článku. Prý na dně zdejších přehradních nádrží Skalka a Jesenice byla ještě před jejich napuštěním vybudována... „Raketová sila taktických střel SS-20 s jadernými hlavicemi.“

A že po změnách v listopadu 1989 byly rakety odvezeny kamsi na Sibiř a tam zlikvidovány. Ovšem: „Jedna střela na dně Skalky se zasekla v komoře a byly z ní odebrány jen pohonné jednotky a hlavice… Je tam dodnes a čeká na vysvobození.“

A pak se začaly dít věci.

No a co?

Exstarosta Jakl na tvrzení v článku nevidí nic divného. „Autora, píšícího pod pseudonymem Hopus, znám dlouhá léta a má moji naprostou důvěru,“ řekl. O faktickém šíření poplašné zprávy se odmítl bavit, i když připustil, že jeden ze čtenářů na něj trestní oznámení podat chtěl.

Drsná byla i reakce lidí. Zdeněk Zelinger (55), údržbář jednoho z chebských zdravotnických zařízení a dlouholetý rybář, vzpomíná, že jeho kolegové od vody odcházeli a i přes vedra přestalo koupání v přehradách, hygienickou stanici ve městě prý bombardovaly desítky dotazů.

„Podnítilo to diskuzi mezi lidmi, a to je dobře,“ usmívá se pan Jakl.

Potápěči vědí

Asi dva týdny po vyjití článku voda v Jesenici nebývale zmodrala. „ Tak jsem poslal na různé adresy desítky mailů a v nich si udělal z toho pitomečka, co o raketách psal, psinu. Připsal jsem to zmodrání raketám a vymyslel jsem si, že tu modř má na svědomí palivo z nich,“ netají svůj podíl na atmosféře tehdejších dnů Zdeněk Zelinger. „Myslel jsem si, že se někdo chytí za nos, ale kdepak.“

Podle Vladimíra Kulštejna (37), sportovního potápěče, který zná obě přehrady do detailu, mají modrou barvu na svědomí neškodné bakterie. „Hygiena tam brala vzorky, nic se nedělo,“ vzpomíná. Na rakety na dnech má svůj názor.

„Po přečtení jsem chtěl Jaklovi napsat, čím se zhulil. Na přehradách se potápím od svých patnácti, dělám filmy o rybách, o zatopených vesnicích, ale rakety? To je totální pitomost,“ tvrdí.

Čím to je?

Lidé v Chebu teď na exstarostovu aféru už jen vzpomínají. Někdo s úsměvem, jiný se zmíněným zaťukáním na čelo.

Většina oslovených Nedělním Bleskem se shodla, že Václav Jakl se svým způsobem městu mstí. „Nezvolili jste mě? Jsem kvůli vám bez práce? Tak se alespoň bojte toho, co může Cheb postihnout a o čem se u mě dočtete,“ – to je možná současné krédo pana Jakla.

„V tom jeho plátku vyšlo před časem něco podobného. Že prý Cheb stojí na sopce, která brzy vybuchne,“ řekla jedna podnikatelka, která už u exstarosty neinzeruje. Lidí jako ona přibývá. Kdoví proč...

Stanovisko armády

Odborníci Vojenského historického ústavu uvedli, že jde zcela jistě o nesmysl. Rakety SS-20 (RSD-10 Pioněr), o kterých se v článku hovoří, a které byly vypouštěné z mobilních odpalovacích zařízení, na území Československa prokazatelně nikdy nebyly.

Taktéž oddělení ženijního vojska Generálního štábu Armády České republiky není nic známo o pokusech potápěčských týmů uvolnit zaseknutou střelu, jak se popisuje v článku.

Jiří Caletka, tiskové odd. ministerstva obrany

zarazenyprd ( 22. září 2014 07:47 )

Rakety SS-20 tu nikdy nebyly? Tak to asi tam pod Prahou bylo kus Ruska, když jsem je okukoval a makal na SS-10. Ale jaderné hlavice nést nemohly, to je zase pleskáčký zvratek.

hofihofi ( 22. září 2014 04:06 )

Tohle je jasne sireni nepravdive poplasne zpravy

hofihofi ( 22. září 2014 04:03 )

Tyhle type ne a kdyby byly tak s ruskou obsluhou - jak ten pisalek

tarot666 ( 21. září 2014 21:53 )

A pisálek Plesku s touto fraškou přispěchal po 3 měs.

abcd.adcb ( 21. září 2014 21:51 )

U latríny, kašpare!

Zobrazit celou diskusi