Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rebelové na Ukrajině obsadili český konzulát, tvrdí Kyjev

Proruští separatisté obsadili Generální konzulát ČR v Doněcku.
Proruští separatisté obsadili Generální konzulát ČR v Doněcku.  (Autor: Reuters, EPA, ČTK)
Autor: ČTK - 
16. září 2014
13:20

Proruští radikálové v pondělí obsadili sídlo českého generálního konzulátu v Doněcku. Oznámil to dnes v Kyjevě mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko. Česká ambasáda v Kyjevě ale jeho informaci popřela.

Podle českého zastupitelského úřad v Kyjevě vzbouřenci v neděli večer do budovy sídla konzulátu sice pronikli, budovu ale krátce nato opustili. Jestli něco odnesli známo není. "Vstoupili tam v neděli večer, prošli budovou a odešli. Od té doby v budově nejsou," řekl ČTK Ondrej Morávek, doněcký generální konzul, který se od květnové evakuace mužské části úřadu zdržuje v Kyjevě. Ženy a děti české ministerstvo zahraničí z válkou tvrdě postiženého Doněcku odvolalo už dříve.

Polský konzulát, který je v sousedství, podle Morávka separatisté skutečně obsadili. Diplomat se odvolával na informace ostrahy, která má objekty střežit. Polsko svůj konzulát v Doněcku vyklidilo v červnu.

Podle prohlášení ukrajinského mluvčího Lysenka "teroristé" v pondělí kromě českého a polského konzulátu okupovali i další objekty ve městě, například oblastní hospodářský soud. Zmocnili se rovněž sportovního komplexu Olympijskij.

Doněck je navzdory už deset dní trvajícímu příměří místem těžkých bojů. Exploze zaznívají zejména ze severní části města sousedící s mezinárodním letištěm. Právě letištní terminál je jediným místem v Doněcku, které je pod kontrolou ukrajinské armády. Z dříve milionového města podle ukrajinských médií kvůli válce většina obyvatel uprchla.

venxa ( 16. září 2014 21:03 )

Na takove rude debily jako je je kobyla plati jedine .308 Winchester nebo 5.56 NATO ale jeste lepsi medicinu mam doma. Je to Kel-Tec KSG 12 gauge. Ty rudy zmetky nic jineho nesrovna.

versutus ( 16. září 2014 19:16 )

Rudej tapetáři, vytáhni ze skříně a opraš svou uniformu Lidových milicí a jdi na Ukrajinu popskytnout bratrskou pomoc Rusákům, ať je zase o jednoho blba v této zemi méně.

versutus ( 16. září 2014 16:00 )

Ty do blázince...

jarda304 ( 16. září 2014 14:52 )

kyjevští náckové žvanili, žvaní a budou žvanit. Věřit jim může jen úplný pitomec nebo fanatik

olkl ( 16. září 2014 14:32 )

Ukradli kus Ukrajiny a nezastavili se...cpou se dál ti rusáčtí okupanti, kteří s báťuškou Prcinem v čele, kradou další území...Chtěli by CCCP...ale budou mít ho.vno!

Zobrazit celou diskusi