Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sloní seznamka: Sloník Ankhor si samice "oťukával" chobotem!

Autor: tho - 
15. září 2014
23:10

O sloním samci Mekongovi (32) z pražské zoo se říká, že je krásný. Bohužel je ale neplodný. Proto se novou hlavou rodiny stal Ankhor (31). Počet jeho potomků nespočítáte už ani na prstech obou rukou!

 „U nás se Mekong setrvale věnoval pouze jedné slonici ze stáda, a to ještě bez ohledu na její reprodukční cyklus,“ okomentoval snahy Mekonga o mládě Pavel Brandl, kurátor savců Zoo Praha.

Mekong v Praze ještě na čas zůstane společně s Ankhorem a šesti slonicemi. Zahrada už mu ale pomalu plánuje stěhování do zoo v Řecku. Začátkem září se navíc odehrálo první »oťukávání « Ankhora s novou rodinou.

„Vše proběhlo v klidu, což ostatně dokumentují fotografie. Ankhor si postupně všechny samice očichal, ale protože nejsou v říji, ztratil o ně zájem,“ popsal Blesku Martin Smrček z pražské zoo. Když vše půjde podle plánu, očekávají chovatelé prvního Ankhorova potomka na podzim roku 2016!

MEKONG (32)

Váha: 4,8 tuny

Počet potomků: 1

Příchod do Prahy: listopad 2009

Narodil se ve Vietnamu v roce 1982 v lidské péči. O dva roky později přicestoval do Lipska, kde se stal otcem jednoho slůněte. Do Prahy se dostal v listopadu 2009 v rámci evropského chovného programu výměnou za samce Naing Theina.

ANKHOR (31)

Váha: 3,8 tuny

Počet potomků: 11

Příchod do Prahy: srpen 2014

Samec slona indického Ankhor se narodil v Barmě, od roku 1989 žil ve větší, ale méně proslulé berlínské zoo (Tierpark Friedrichsfelde), kde zplodil jedenáct (!) mláďat. Do Prahy přijel s jasným úkolem – aby v tom pokračoval.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi