Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Česko pod lupou: Kde se žije nejdéle a kde jsou ženy nejplodnější?

Autor: Adam Jaroš - 
13. září 2014
05:42

Jak vypadá Česká republika z pohledu demografů? Mnohdy se potvrzují předsudky, které o jednotlivých krajích máme.

Kupříkladu průmyslové kraje Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský nabízí nejmenší naději na dožití. A tak si tam život užívají plnými doušky. Na Ústecku a Karlovarsku je nejvíce mladých maminek, potratů a mimomanželských dětí. Zato v krajích, jako je Vysočina, Zlínský a Jihomoravský kraj je manželství stále posvátné.

Rozvody? Na Vysočině tabu!

Tradiční rodinu si hýčkají na Vysočině, kde je rozvodovost hluboko pod českým průměrem. Zajímavé je, že i Pražská manželství často drží bez újmy. Zato Liberecký a Karlovarský kraj se rozvodů nebojí a zvedají republikový průměr.

Mimomanželské děti? Někde jich je většina!

Největší proutníci žijí pravděpodobně v Karlovarském a Ústeckém kraji. Jak jinak si vysvětlit, že 60 % dětí se v těchto krajích rodí mimo manželství. Nejtradičnější jsou v tomto ohledu Zlínský kraj, Praha a Vysočina, kde se podíl mimomanželských dětí pohybuje okolo 38 %.

Muži: Dlouho dožijete v Praze a na Vysočině

Naděje na dožití mužů je v krajích podobná jako u žen, jen na Moravě mají ženy lepší vyhlídky. Že by to bylo tou slivovicí? Nejdéle se muži dožijí v Praze, na Vysočině a Královéhradeckém kraji. Naopak nejnižší naději mají v průmyslovém Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Jsme neplodní

Za hodnotu potřebnou pro zachování populace se považuje 2,1 dítěte na jednu ženu. Toho nedosahuje ani jeden z českých krajů. Nejvyšší plodnost (1,54 dítěte na ženu) je ve Středočeském kraji, nejnižší, 1,36 dítěte je v Praze. Je to dáno i počtem žen, které v Praze volí kariéru před rodinou.

Stárneme

Průměrný věk obyvatel se ve všech krajích zvyšuje. Až na Středočeský kraj, je všude více seniorů než dětí. Nejhorší situace je v Praze, kde na 100 dětí do 14 let připadá 128,3 seniorů nad 65 let.

Nejdřív pod čepec na Vysočině

Nejdříve se děvčata vdávají na Vysočině a v Pardubickém kraji. Pod čepec jdou průměrně již před 28. rokem věku. V Praze s vdavkami nejvíce otálejí. Vdávají se až téměř ve 30 letech.

Ženy: Nejdéle se dožijete v Praze

Na délku života má vliv čisté prostředí, ale i dostupná lékařská péče. Holčičky, které se narodily v letech 2012 a 2013, mají největší naději na dožití v Praze, Jihomoravském kraji a na Vysočině. Nejkratší život jim statistici prorokují v Ústeckém kraji

Jsme neplodní

Za hodnotu potřebnou pro zachování populace se považuje 2,1 dítěte na jednu ženu. Toho nedosahuje ani jeden z českých krajů. Nejvyšší plodnost (1,54 dítěte na ženu) je ve Středočeském kraji, nejnižší, 1,36 dítěte je v Praze. Je to dáno i počtem žen, které v Praze volí kariéru před rodinou.

Potraty, na severu jsou častější

 Nejzkušenější gynekology v oblasti umělého přerušení těhotenství mají v Ústeckém kraji, kde jsou potraty téměř dvakrát častější než v Pardubickém kraji. Ženy chodí na potrat častěji i v Libereckém a Karlovarském kraji. Ve Zlínském kraji, na Vysočině a v Praze to není tak běžné.

 

kartona ( 14. září 2014 15:22 )

Ty svobodné matky nejsou vyčůrané, ale stát je preferuje před těmi vdanými.

kamii ( 13. září 2014 12:45 )

Svobodné matky ? Jen vyčůrané matky, které sice mají přítele, ale když ho nepřiznají, tak dostávají dávky a příspěvky na bydlení a podobné blbiny. Holka , která se vdá nedostane nic ! Tyhle ždímají dávky jak kravku. Zrušit dávky ! Proč si pořizují děti, když nemají partnera a nemohou se o ně postarat ?

stařec ( 13. září 2014 10:55 )

Zobrazit celou diskusi