Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Déšť prudce zvedá hladiny řek, někde až na 3. stupeň! Kde platí výstraha?

Řadu míst v česku zasáhly lijáky
Řadu míst v česku zasáhly lijáky  (Autor: Foto Blesk - Kateřina Moravcová)
Autor: simao, ČTK - 
12. září 2014
14:26

Vydatné deště zasáhly Česko, pro řadu krajů meteorologové vyhlásili výstrahy z důvodu stoupajících hladin řek. Jak bude právě u vás?

Ohroženy jsou zejména přítoky střední a dolní Moravy, povodí Svratky, Svitavy a Jihlavy. V krajích Pardubickém, Jihomoravském, Zlínském a na Vysočině proto až do neděle platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) s vysokým stupněm nebezpečí.

V krajích Karlovarském, Plzeňském a Ústeckém je vyhlášeno varování před vydatným deštěm s nízkým stupněm nebezpečí, platí do sobotního rána. Stejná výstraha je vyhlášena i pro kraje Jihomoravský, Zlínský a Vysočinu, platí ovšem jen do dnešních 18:00.

Déšť zvedá hladiny řek

Pro Plzeňský kraj platí až do nedělního večera povodňová bdělost. Ve čtvrtek a v noci na dnešek napršelo většinou 10 až 30 milimetrů, na jižní a střední Moravě nejčastěji 30 až 50 milimetrů. Dnes by mělo na jižní a střední Moravě a Českomoravské vrchovině napršet 10 až 30 milimetrů. Na západě a severozápadě Čech předpovídají meteorologové 15 až 40 milimetrů, ojediněle až 50 milimetrů.

Hladiny řek se kvůli srážkám zvedají již nyní. Většinou by měly stoupnout na první až druhý povodňový stupeň. Třetího již dosáhla Velička na Strážnicku. Jde tedy již o stupeň ohrožení. "Naštěstí se hladina zastavila ve správný čas. Máme v obci vyplavené jen sklepy tří rodinných domů. Na místě jsou hasiči. Škody ale nebudou významné," řekl ČTK Jan Pešek z obecního úřadu ve Velké nad Veličkou. Hladina Veličky se zde běžně pohybuje do výšky 70 centimetrů. Dnes před polednem ale kvůli vydatným dešťům vzrostla až na 152 centimetrů.

Kvůli dešti se zvedly i hladiny toků na Vysočině. Druhý stupeň povodňové aktivity vyhlásil po poledni starosta Dobronína na Jihlavsku kvůli rozlévání potoků Zlatý a Mlýnský, pod vodou je částečně místní silnice. "Došlo k rychlému nastoupání vody na obou potocích, a to z důvodu přeplnění rybníků nad Dobronínem," uvedl dobronínský starosta Ivan Sehnal. Hráz rybníka nad vsí je podle něj v pořádku, voda tam teče přes splav. Potoky sledují dobrovolní hasiči.

Předpověď počasí

V sobotu předpověď počasí hlásí zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Na jihu a jihovýchodě i déšť trvalý. Nejvyšší teploty 18 až 22 °C, na jihu území kolem 16 °C, na Šumavě kolem 12 °C. Podobné počasí bude i v neděli, kdy se denní teploty vyšplhají na 19 až 23°C, noční na 11 až 15°C. Začátkem příštího týdne by se podle předpovědi ČHMÚ mělo počasí lehce vylepšit. V pondělí bude oblačno až polojasno, přeháňky nebo bouřky místy zůstanou. Zataženo se slabým deštěm bude v jihozápadní polovině Čech. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C.

 

namhal ( 12. září 2014 15:08 )

Jak se můžou zvedat hladiny řek když Jézed´áci naříkají že je sucho a zdražovat.

Zobrazit celou diskusi