Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dobré zprávy pro planetu Zemi: Ozonová vrstva se uzdravuje!

Autor: ehr - 
12. září 2014
19:25

Když svět drží spolu, přináší to ovoce. Organizace spojených národů (OSN) oznámila, že díky pravidlům, na která přistoupily skoro všechny země světa, se dříve nebezpečně slabá ozonová vrstva zotavuje a zesiluje.

Ozonová vrstva je pro planetu nezbytně důležitá, chrání ji před škodlivým slunečním zářením. Může způsobit rakovinu kůže, slepotu či zničit úrodu. To, že se vrstva zmenšuje a vzniká tzv. ozonová díra, zjistili vědci koncem 70. let ve stratosféře nad Antarktidou. Na vině bylo nadměrné užívání chemických látek v chladivech a sprejích (freonů), které ji narušovaly.

Jindy znepřátelené země se ale na řešení tohoto problému překvapivě dokázaly dohodnout a v roce 1987 podepsalo přes 180 států Montrealský protokol o tom, že freony přestanou vyrábět a používat.

Trvalo roky, než mohli odborníci potvrdit, že přijatá opatření skutečně fungují. Podle Paula Newmana z NASA v letech 2000 až 2013 vzrostla koncentrace ozonu o čtyři procenta. Do relativně bezpečného stavu se jeho úroveň vrátí ale teprve až v roce 2050.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi