Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Dobrá zpráva pro malého Ashyu (5): Těmto dětem protony už pomohly!

Autor: Iva Dvořáková - 
11. září 2014
05:00

Malý Brit Ashya (5) se právě připravuje na protonovou léčbu. Lékaři mu vyrábějí speciální masku, kterou na ozařování potřebuje. Všichni jeho případ pozorně sledují. Jsou tu ale i děti, které léčbou už prošly. O Matýskovi a Tomáškovi Blesk psal a podle posledních informací se jim daří o dost lépe.

Matýsek (5)

Chlapeček podstoupil chemoterapii vzácného nádoru hlavy a krku v Praze v Motole. Další léčba měla být záření. „Bála jsem se, že klasické ozařování poškodí malému mozek. Proto jsem konzultovala protonovou léčbu s onkologem, ten ji doporučil a VZP ji uhradila,“ vypráví maminka.

Matýskovi se nyní daří velmi dobře. Už nemá umělý vývod ani katétr, kterým musel být krmen a jí normální pevnou stravu. V létě podstoupil magnetickou rezonanci, která ukázala, že Matýsek je bez nálezu.

Tomášek (8)

Tomášek měl také nádor v hlavě. Prošel klasickou radioterapií, ale nádor se vrátil a další se objevil v páteři. „Sám ošetřující onkolog z Motola přišel s tím, že v úvahu přichází protonová léčba," vypráví Tomáškova maminka. A jak se daří Tomáškovi dnes? Jeho léčba zatím není u konce, ale všichni věří, že malý bojovník má šanci na kvalitní život.

Taira (21 měsíců)

Taiře bylo 19 měsíců, když jí lékaři diagnostikovali anaplastický ependymom. Taira podstoupila operaci v Motole a zdejší lékaři doporučili léčbu protony. Tu se nakonec OZP rozhodla uhradit. „Plán protonového ozařování byl hotový za tři dny a včera dcera absolvovala osmé ozařování,“ vypočítává maminka. „Taiřin stav je natolik dobrý, že nemusí být hospitalizovaná a z našeho centra se vrací rovnou domů,“ dodává ošetřující lékařka Barbora Ondrová.

Co protony léčí

Protonové centrum léčí nádory, pro které je vhodná léčba ozařováním:

Karcinom slinivky bříšní
Nádory ležící v oblasti páteře
Nádory prostaty
Nádory hlavy a krku 
Lymfomy

Jak se dostat do Protonového centra

Poraďte se se svým ošetřujícím onkologem, zda je pro vás protonová léčba vhodná

Obraťte se na Protonové centrum prostřednictvím kontaktního formuláře (najdete na www.ptc.cz) nebo se informujte na infolince centra

Zašlete do centra svou zdravotní fotodokumentaci

Lékaři a specialisté posoudí, zda je pro vás protonová léčba vhodná a ozvou se vám do 48 hodin

Pokud je vhodná, pozvou vás během několika dní na vstupní vyšetření a léčbu můžete začít také velmi brzy

crab ( 11. září 2014 11:46 )

Doporucuji vsem zastancum krevni transfuze zatelefonovat do transfusni stanice a zeptat se jakym testem zjistuji zda dotycny neni pozitivni na HIV a dalsi nakazlive nemoci, ktere se krevnim testem poznaji treba az po pul roce. Krevni transfuzi odmitaji nejen svedkove Jehovovi, ale I neverici,kteri maji pravdive informace. Krevnim testem se tyto velmi vazne nemoci zjistit nedaji (nakazeny muze byt jen 3 tydny, nebo kratsi dobu), takze pred darovanim krve se pouze zdravotni sestry dotazuji zda mel dotycny nebezpecny sex. Ale uz se neptaji jeho partneru, ani neoveruji zda dotycny mluvi pravdu. Krevni transfuzi nemusi mit nikdo, protoze jsou mnohem zdravejsi alternativni tekutiny. S klidnym svedomim si nechte dat krevni transfuzi. Preji hodne stesti pri vyberu lahve. Doufejte ze vyberou to spravnou nenakazenou krev

karel69 ( 11. září 2014 11:33 )

Pěkná ne/placená reklama centra s podvodnou smlouvou o smlouvě od podvodníka, které chce od daňových poplatníků, z našich kapes vytáhnout miliardy. Nepleťte se, jde jen o peníze, o nic jiného!!!

popocatepetl ( 11. září 2014 08:06 )

xxxx678 ( 11. září 2014 07:53 )

Co nejvíce uzdravených dětí

popocatepetl ( 11. září 2014 07:47 )

Případ od případu. Neuhradí ji automaticky a neslíbí to předem. To není žádná novinka.

Zobrazit celou diskusi