Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mecenáška Meda Mládková slaví 95 let: Osudová setkání s malířem Kupkou a manželem Janem

Autor: ČTK, map, simao - 
8. září 2014
14:52

Právě dnes slaví 95. narozeniny a o tom, co se jí za tu dobu nejvíc povedlo, má naprosto jasno. "Zbudování pražského Muzea Kampa je mým největším životním úspěchem," říká mecenáška umění Meda Mládková, která zavzpomínala i na svého manžela Jana, ale také na osudové setkání s malířem Františkem Kupkou.

Podařilo se jí ho otevřít před jedenácti lety po boji nejen s úřady, kdy se vrátila z emigrace a chtěla do Česka vrátit i unikátní sbírku 1200 děl středoevropského moderního umění, včetně kolekce Františka Kupky s účetní hodnotou asi půl miliardy korun.

Musela přitom skousnout třeba i dopis šéfa Národní galerie Milana Knížáka, který jí napsal, že si své obrazy může „naložit do amerického octa“. Madam Meda ale byla zvyklá bojovat. Třeba o svá studia v Paříži s otcem – šéfem pivovaru, nebo o svého muže. Trvalo jí prý tři roky než ho přesvědčila, že je pro něj tou nejlepší ženou.

V životě jí prý bylo nejlépe, když za něj byla vdaná. „Měla jsem manžela, který byl vzdělaný a moudrý. Prožili jsme spolu krásné chvíle. Hodně jsme cestovali a navštívili krásná místa. Díky jeho postavení a činnosti jsem měla možnost potkat mnoho zajímavých lidí a významných osobností,“ vzpomíná dnes.

Setkání s ním bylo pro ni stejně osudové jako setkání s tehdy neznámým malířem Františkem Kupkou. Když ho v jeho zapadlém pařížském ateliéru vyhledala, poprvé v životě prý prožila opravdové vzrušení z umění. „Myslím, že umění je důležité, protože člověka povznáší a dělá lepším,“ říká paní Meda dnes. I když připouští, že jí občas víc než umění zajímají kočky v jejím washingtonském domku, k nimž prý chová velkou lásku.

Mecenášce umění Mládkové přitom již dnes veřejně pogratulovato Muzeum Kampa i s exministrem Jiřím Pospíšilem, který je členem správní rady muzea, správcem jeho sbírky a přítelem paní Medy. Samotné Muzeum Kampa pak dnes jubileum své zakladatelky připomíná Dnem otevřených dveří.

Meda Mládková se narodila 8. září 1919 v Zákupech v severních Čechách. Od roku 1948 žila v emigraci. Po celou dobu života v zahraničí, nejdříve ve Švýcarsku, později ve Francii a nakonec ve Spojených státech, pomáhala krajanům - přispívala k šíření děl českých spisovatelů a novinářů, později se rozhodla sbírat díla českých umělců.

Meda Mládková slaví 95. narozeniny, v novinách a nepochybně i osobně jí popřál i Jiří Pospíšil Meda Mládková slaví 95. narozeniny, v novinách a nepochybně i osobně jí popřál i Jiří Pospíšil | Facebook

anna ( 8. září 2014 16:35 )

Úspěšná a inteligentní žena, která se nenechala srazit na kolena dobovými zabedněnci a hulváty. Gratuluji a přeji ještě hodně úspěchů této neúnavné ženě.

anka ( 8. září 2014 16:19 )

obdivuhodna zena...

Zobrazit celou diskusi