Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odvrtali mi zámky a zbourali schody: Výtvarnice bojuje o byt ve vile v Brně

Autor: František Prachař - 
7. září 2014
16:33

Brněnská výtvarnice Alena Kojdlová (58) kdysi bydlela dobře. Před 31 lety spolu s manželem koupila od majitelky rodinného domu v Masarykově čtvrti přízemní byt a právo na užívání sklepa a garáže. Teď o ně musí bojovat.

Dům na prestižní brněnské adrese, krásná dvoupatrová stavba, připomíná už pět let vosí hnízdo. Alena Kojdlová už v něm není. Byt o rozloze 150 m2, za který kdysi zaplatila 60 000 korun, jí sice dál patří a stejně tak má právo na používání nebytových prostor (udělala si tam ateliér) i části zahrady, ale většinoví vlastníci ji odtud – řečeno bez obezliček – chtějí vyštípat. Nemilosrdně a neurvale.

Kdo by to řekl?

Majoritním vlastníkem domu je Jindřiška Lesová, která tam bydlí se svojí matkou paní Nevrtalovou a svým manželem Pavlem Ciprianem. Společně mají šedesátiprocentní podíl na domě a většinové právo na rozhodování o tom, co se v domě bude dít. A využívají to účelově a mazaně. „Třicátého června 2010 mi bez mého vědomí odvrtali zámky v ateliéru, který jsem si upravila ze sklepa, a na garáži. Prý tam byla vadná elektroinstalace,“ obviňuje manželský pár paní Kojdlová.

„Zbourali také schody z mé kuchyně na zahradu, což byla moje jediná přístupová cesta, a poničili tam keramickou zídku.“ Trestní oznámení, které výtvarnice podala, policie odložila jako nedůvodné. Nevadilo ani to, že většinoví vlastníci domu nastěhovali do ateliéru paní Kojdlové a do garáže své věci a nechali tam stavební dělníky vysypávat suť a odpad. „Poškodili mi tak obrazy i starožitný nábytek, který jsem tam měla,“ stěžuje si výtvarnice.

Psychický teror

Manželé mezitím prohlásili části domu užívané Alenou Kojdlovou za vybydlené a stav domu označili za havarijní. Jako takový prý potřebuje opravy, a tak s nimi začali. Mimo jiné při nich nechali dělníky vykopat podlahu v ateliéru a přicházeli se stále novými záminkami, jak osamělé ženě znepříjemnit život. Nechybělo ani nařčení z fyzického napadení…

Paní Kojdlová nakonec nevydržela s nervy a odstěhovala se na svoji chalupu, padesát kilometrů od Brna. Ještě předtím ale nabídla většinové majitelce paní Lesové, že jí svůj byt prodá za tržní cenu obvyklou v místě, cca 40 000 korun za m2. Ta ale souhlasila ani ne s polovinou částky s tím, že spolu s manželem investovali do rekonstrukce domu a tu z velké části prý »zavinila« Alena Kojdlová jeho údajným vybydlením.

Soudci v akci

Městský soud pod předsednictvím soudkyně Ivany Chlupové s tím souhlasil. „Fakticky mě vyvlastnili,“ krčí rameny výtvarnice. „Svědky, které jsem navrhovala já, ani nevyslechli.“ Krajský soud ale rozsudek vrátil a vše se bude projednávat znovu. Kvůli pochybením soudu první instance… Teď je třeba uvést, že Jindřiška Lesová je vysokou magistrátní úřednicí města Brna, pracuje na odboru kultury a její manžel, Pavel Ciprian, je ředitelem Městského muzea Brna, které spravuje hrad Špilberk.

Paní Lesová si na Nedělní Blesk čas neudělala, její manžel sice nerad, ale se schůzkou souhlasil. „Vaši návštěvu u mne považuji za součást cíleného útoku na moji osobu, který v poslední době zažívám,“ překvapil hned na úvod. A pak se, s viditelnou nechutí, rozhovořil. Podle něj paní Kojdlová uzavřela kupní smlouvu na byt „za neadekvátních okolností“ a „…tak strašlivá újma se jí neděje, odešla z bytu sama a svojí nepřítomností komplikuje rekonstrukční práce.“

Podle jeho slov s manželkou už několik let hradí všechny opravy (které mimochodem provádí i firma opravující Špilberk) ze svého. „Je to sanace vlhkosti, elektroinstalace i hromosvody,“ vypočítal Ciprian s tím, že paní Kojdlová veškeré výzvy k součinnosti odmítla. Ta stále doufá, že spravedlnost zvítězí a že pocity bezmoci už prožívat nebude.

Recept na to, jak se bránit, není tak složitý

Přední pažský advokát JUDr. Jan Bílý, který se na podobné kauzy specializuje, ke sporu mezi vlastníky domu v Brně řekl: „S jakoukoli údržbou musí souhlasit všichni spoluvlastníci. Pokud se nedohodnou, rozhodne soud podle návrhu znalce v oboru. Jiné vymáhání částek na opravy není přípustné. Vlastnice 40% podílu ho nabídla většinovým vlastníkům k odkoupení. Pokud na to nepřistoupili, může ho prodat komukoliv za částku buď stejnou, nebo vyšší. A je jedno, zda to bude Čech nebo cizinec, např. z Ruska.“

deratizator ( 7. září 2014 22:22 )

Andre, ty seš hochu tak blbej, že prvoci jsou proti tobě profesoři.

zdrclamrdka ( 7. září 2014 19:39 )

hele kojdlová, prodej to za pakatel cikošům a voni už ciprijána naučej slušným způsobům

janapi ( 7. září 2014 18:58 )

Společné prostory- typ sušáren- je k použití pro všechny v domě; sklep - to je něco jako součást bytu a je pod zámkem vlastníka bytu ...v tomto případě bylo součástí koupě bytu - právo na užívání sklepa a garáže. Takže násilné vniknutí či zničení věcí....je skutečně trestný čin a většinový majitelé se jej dopustili! Pokud konají v přesvědčení svých funkcí na kraji...tak je to zneužití funkce ku svým zájmům! Nu ale pokud by p.Kojdlová svůj byt prodala (nyní již nemusí nabízet "hodným" majitelům)...nějakým UK či jiným přistěhovalcům.....tak tam bude ještě někomu hodně horko pod nohama!

deratizator ( 7. září 2014 18:27 )

Něco si o tom zjisti, ať tady ze sebe neděláš blba. Anderle z Košíc.

deratizator ( 7. září 2014 18:26 )

Rozhoduje ten, kdo na to má podle zákona právo. Kašpárku.

Zobrazit celou diskusi